Φήμες ότι αποχωρεί από την τρόικα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Για πιθανή αποχώρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την τρόικα που συντονίζει τα προγράμματα διάσωσης της Ευρωζώνης κάνουν λόγο με σημερινά τους δημοσιεύματα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους οι γερμανικές εφημερίδες Sueddeutsche Zeitung, Der Handelsblatt και Die Welt.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες, εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι ο ανεξάρτητος χαρακτήρας της υπονομεύεται από τις πολιτικές πιέσεις. Κάποιοι, αναφέρουν τα δημοσιεύματα, πιστεύουν ότι η ΕΚΤ αναλαμβάνει υπερβολικά μεγάλο πολιτικό ρόλο, βοηθώντας στον συντονισμό των προγραμμάτων λιτότητας.

Η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει μάλιστα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας βρίσκεται μεταξύ εκείνων οι οποίοι επιθυμούν την αποχώρηση από την τρόικα, ενώ η οικονομική Handelsblatt υποστηρίζει ότι η ανησυχία στο εσωτερικό της ΕΚΤ σχετικά με την προοπτική παραμονής ή εξόδου από την τρόικα αυξάνεται διαρκώς.

Πάντως, ερωτηθέντες σχετικά με τα δημοσιεύματα αυτά μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, τόνισαν κατηγορηματικά ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα.