Eurogroup: Καλύψτε τα προαπαιτούμενα του Μαρτίου

Στην προϋπόθεση η Ελλάδα να προχωρήσει στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων για να λάβει την δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του Eurogroup που ολοκληρώθηκε πριν λίγο στις Βρυξέλλες.

Ο Ρέγκλινγκ τόνισε πως ο ESM ήδη εκταμίευσε 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα για τη δόση του Φεβρουαρίου και σημείωσε πως θα εκταμιευθούν και τα χρήματα του Μαρτίου, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τις προαπαιτούμενες δράσεις.

“Είμαστε έτοιμοι για την δόση του Μαρτίου υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις υποχρεώσεις”, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πως οι υπουργοί της ζώνης του ευρώ έχουν ήδη εγκρίνει 7,2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, αλλά αυτά δεν έχουν διατεθεί ακόμα. “Αυτό θα γίνει μόλις χρειαστεί σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές”, είπε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε πως ήδη έχουν εκταμιευθεί τα 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, καθώς εκπληρώθηκαν οι υποχρεώσεις. Για τη συνέχεια εστίασε στη διοικητική μεταρρύθμιση και στο ότι η ελληνική κυβέρνηση έθεσε οροφές δαπανών για τους φορείς του Δημοσίου.

“Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει και να καλύψει τις προαπαιτούμενες δράσεις του Μαρτίου”, είπε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν, ερωτηθείς για το εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στην πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα καταγράψει ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ το 2014, απάντησε ότι η επαλήθευση των προβλέψεων εξαρτάται από το εάν η Ελλάδα θα να τηρήσει τους όρους του προγράμματος.

 

Συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο στα μέσα Μαρτίου

Τη συμφωνία του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για ανεξάρτητους ελέγχους σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που φημολογείται ότι γίνεται στην Κύπρο αποκάλυψε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του μετά το τέλος του σημερινού Eurogroup.

Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί μία πολιτική συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την κυπριακή πλευρά. Ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός “κουρέματος” σε τραπεζικές καταθέσεις, αρνήθηκε να σχολιάσει επί της ουσίας, και αρκέστηκε να εκφράσει την ελπίδα του να μεταβεί σύντομα η Τρόικα στην Κύπρο και να αρχίσουν σοβαρές συζητήσεις.

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι το θέμα δε συζητήθηκε στο σημερινό Eurogroup, αν και σχολίασε ότι πρόκειται για μία “πολύπλοκη εικόνα” και δε θα ήθελε να βγάλει συμπεράσματα για την Ευρωζώνη στο σύνολό της με βάση τις ιταλικές εκλογές. Σημείωσε ακόμα κατηγορηματικά πως δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα εξόδου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την Τρόικα, όπως φημολογείται.

Στουρνάρας: Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα ήδη επιτυγχάνεται

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στουρνάρας, αναφορικά με τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο, τόνισε ότι "σκοπός είναι να έχουμε ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα", και σημείωσε ότι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα ήδη επιτυγχάνεται, καθώς τα έως τώρα στοιχεία για τις αποχωρήσεις το 2011 και 2012 δείχνουν ότι ο στόχος για την περίοδο 2010-2015 θα υπερκεραστεί. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στις συζητήσεις με την Τρόικα, οι οποίες πραγματοποιούνται αυτήν την εβδομάδα στην Ελλάδα, τίθεται το θέμα της "καλύτερης ποιότητας" του δημόσιου τομέα. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ο ίδιος προτίθεται να συναντηθεί με την Τρόικα για το θέμα αυτό μερικές ακόμα φορές.

Ερωτηθείς ποιές είναι οι προαπαιτούμενες δράσεις για την έγκριση της δόσης του Μαρτίου, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι είναι δύο: η μείωση των τιμών των φαρμάκων και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Η δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Σε ανακοίνωσή του για την Ελλάδα, το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων του Φεβρουαρίου, καλώντας παράλληλα τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν πλήρως τα συμφωνηθέντα για την έγκριση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δις ευρώ.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Eurogroup για την Ελλάδα έχει ως εξής:

"Το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο για το Φεβρουάριο και οι οποίες είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας. Ειδικότερα, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική έχει επικαιροποιηθεί, η οποία περιλαμβάνει τα τριετή ανώτατα όρια δαπανών για τα υπουργεία και για τον τομέα της υγείας.

Επιπλέον, το Eurogroup εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι εκτός από τις προαπαιτούμενες δράσεις, η Ελλάδα προετοίμασε μηνιαίους στόχους για τις βασικότερες δημόσιες επιχειρήσεις και με προοπτική να τις επεκτείνει σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις. Η απόφαση αυτή διασφαλίζει την περαιτέρω επίτευξη των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό σήμα ιδιοκτησίας του προγράμματος από την Ελλάδα.
 
Το Eurogroup καλωσόρισε ακόμη την εκταμίευση από τον EFSF της δόσης του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του δεύτερου οικονομικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
 
Το Εurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα να εφαρμόσουν πλήρως τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες δράσεις του Mαρτίου, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των επίσης 2,8 δισ. ευρώ".