Καθησυχαστικός ο Standard & Poor’s για τις αυτόματες περικοπές

Περιορισμένες θεωρεί ότι θα είναι οι συνέπειες των αυτόματων περικοπών που τίθενται σε εφαρμογή σήμερα στην οικονομία των ΗΠΑ ο οίκος Standard & Poor's, καθώς οι πολιτείες της χώρας στο σύνολό τους ήταν προετοιμασμένες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έχουν δείξει προθυμία για εφαρμογή περικοπών όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

“Οι πολιτείες και οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, και πιστεύουμε ότι έχουν αξιολογήσει τις πιθανές επιπτώσεις των αυτόματων περικοπών στις προβλέψεις και τους προϋπολογισμούς τους”, αναφέρει ο αναλυτής Γκάμπριελ Πέτεκ.

Σύμφωνα με άλλη έκθεση του ίδιου οίκου, πάντως, οι περικοπές μπορεί να οδηγήσουν σε συμπίεση των εσόδων σε μη κερδοσκοπικούς παρόχους υγείας, λόγω των περικοπών στο εθνικό σύστημα υγείας Medicare, που δεν εξαιρείται από τις περικοπές. “Οι μειώσεις θα συνεισφέρουν, κατά τη γνώμη μας, σε μειωμένα έσοδα και ρευστότητα άμεσα, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αξιολογήσεις σε βάθος χρόνου”, σχολιάζει ο αναλυτής Μάρτιν Άρικ.