Αναστασιάδης: Ούτε συζήτηση για κούρεμα καταθέσεων ή χρέους

Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Κύπρο και των συνεπειών της είναι ο κορυφαίος στόχος της νέας κυπριακής κυβέρνησης, τόνισε ο νέος πρόεδρος της χώρας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά την ορκωμοσία του και την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι “το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για την πατρίδα μας κι είναι υπόθεση όλων “, σχολιάζοντας πως και η αντιμετώπιση της κρίσης συνδέεται με την ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας στο Κυπριακό.

Για το κυπριακό ο νέος πρόεδρος ανέφερε ότι μεταξύ άλλων:

- Θα συσταθεί και θα συνεδριάσει το ταχύτερο το Συμβούλιο Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων με εντολή την ετοιμασία των κανονισμών λειτουργίας του νέου, αναβαθμισμένου Εθνικού Συμβουλίου.

- Το Εθνικό Συμβούλιο θα είναι το όργανο λήψης όλων των βασικών αποφάσεων. Όχι μόνο οι ομόφωνες αποφάσεις, αλλά και οι κοινές θέσεις κομμάτων που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, σε ποσοστό 75%, θα δεσμεύουν τον Πρόεδρο.

- Το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης, αλλά και στην απόφαση για την όποια νέα διαδικασία, η οποία θα πρέπει να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη για τις προτάσεις που θα καταθέτει η άλλη πλευρά.

- Οποιαδήποτε νέα διαδικασία θα παραμείνει ασφαλώς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης βασισμένης στις Συμφωνίες Κορυφής 77-79, την Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο κ. Αναστασιάδης απευθύνθηκε στους Τουρκοκύπριους και τους διαβεβαίωσε πως πρόθεση και επιθυμία του είναι η συντομότερη λύση του Κυπριακού με τρόπο που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. “Γι' αυτό και τους καλώ να γίνουν συνεργοί στην προσπάθεια για την επανένωση και τη δημιουργία μιας πατρίδας χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Μιας Ευρωπαϊκής, ειρηνικής και ευημερούσας Κύπρου”, είπε.

Ειδική αναφορά έκανε στις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας, διαβεβαιώνοντας πως “θα συνεχίσουμε και θα αξιοποιήσουμε πλήρως τις άριστες σχέσεις με την Ελλάδα”.

Ο κ. Αναστασιάδης έστειλε το μήνυμα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό ότι η κυβέρνησή του αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την προοπτική της οικονομίας.

Αυτό δεν σημαίνει, εξήγησε, ότι δεν θα καταβληθεί προσπάθεια βελτίωσης μέτρων που είτε αφορούν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, είτε δημιουργούν πρόσθετη υφεσιακή πίεση στην οικονομία της Κύπρου. Ανάλογες προσπάθειες θα καταβληθούν και για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, πρόσθεσε.

Ζήτησε την αλληλεγγύη των εταίρων της Κύπρου στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι θα διαπραγματευτεί την ολοκλήρωση το συντομότερο της δανειακής σύμβασης. “Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θεωρούμε ότι αποτελούν στοιχεία αλληλεγγύης και δεν θα γίνουν αποδεκτές οι όποιες αναφορές περί κουρέματος καταθέσεων ή του δημοσίου χρέους. Ανάλογο θέμα δεν προσφέρεται ούτε προς συζήτηση”, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Εξάλλου, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθούν μια σειρά νομοσχεδίων, που θα αφορούν:

1. Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς, τους θεσμούς του κράτους, αλλά και τη δημόσια διοίκηση.

2. Τη λογοδοσία πολιτειακών και άλλων αξιωματούχων του κράτους στους πολίτες μέσα από τη θεσμοθέτηση των πολιτικών, αστικών και ποινικών ευθυνών τους.

3. Αποκατάσταση μέσα από συγκεκριμένα μέτρα της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης και αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς.

4. Αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου μεταξύ των φορολογούμενων πολιτών και των δικαιούχων επιδομάτων.