Ρομπάι: Η έξοδος από την ΕΕ δεν είναι δωρεάν

“Μύδρους” εναντίον του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ξεκαθαρίζοντας ότι η πολιτική που ασκεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η “απειλή” του για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει αρνητικές συνέπειες.

“Πώς πείθεις ένα δωμάτιο γεμάτο από ανθρώπους, όταν κρατάς με το χέρι σου το πόμολο; Πώς ενθαρρύνεις ένα φίλο να αλλάξει, αν τα μάτια σου αναζητούν το παλτό σου;”, είπε ο Ρομπάι σε ομιλία του στο Λονδίνο, ενώ συνεχίζοντας τις μεταφορές σημείωσε: “Αυτό είναι ένα παιχνίδι που, αν ήμουν Βρετανός πολίτης, θα ήθελα να παίζω στο κέντρο, αντί να το παρακολουθώ από τον πάγκο. Κανείς δεν πέτυχε ποτέ γκολ με το να κάθεται στον πάγκο”.

Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στον Κάμερον, ο Ρομπάι σχολίασε: “Η αποχώρηση από τομείς συνεργασίας δεν είναι μόνο θέμα του Λονδίνου και των Βρυξελλών. Θα επηρέαζε τη σχέση ανάμεσα στη χώρα σας και σε 26, σύντομα 27, άλλα κράτη. Με το καθένα από αυτά, φίλους, γείτονες και εταίρους, είναι που θα πρέπει να συνεννοηθείτε”.

Προειδοποίησε εξάλλου τον Κάμερον ότι η Βρετανία είναι ελεύθερη να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, η αποχώρηση αυτή όμως “δεν είναι δωρεάν”. “Θα ήταν νομικά και πολιτικά μία ιδιαίτερα πολύπλοκη και όχι πρακτική υπόθεση. Απλά σκεφτείτε ένα διαζύγιο μετά από 40 χρόνια γάμου”, υπογράμμισε.