Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως το αδιέξοδο που προέκυψε από τις εκλογές έχει μεγεθύνει τον κίνδυνο διάδοσης της αναστάτωσης στις αγορές και στις άλλες χώρες του ευρώ και προέτρεψε το ιταλικό πολιτικό προσωπικό να συστήσει μία σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο.
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επισήμανε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να υποστηρίξει κανείς ότι η κρίση στην ευρωζώνη είναι παρελθόν, καθώς σήμερα τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας έφθασαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών.
"Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία έχει αναζωπυρώσει τις αμφιβολίες περί του κατά πόσον πρόκειται να σχηματισθεί σύντομα μία σταθερή κυβέρνηση. Όταν εγείρονται τέτοιου είδους αμφιβολίες, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης. Το είδαμε ήδη το περασμένο έτος, όταν οι εκλογές στην Ελλάδα οδήγησαν σε πολιτική αβεβαιότητα. Τότε και άλλες χώρες επηρεάζονται", υπογράμμισε ο Σόιμπλε.
"Τώρα εναπόκειται σε εκείνους που εξελέγησαν στην Ιταλία την Κυριακή να σχηματίσουν μία σταθερή κυβέρνηση. Όσο το δυνατόν ταχύτερο το πράξουν, τόσο γρηγορότερα θα ξεπεραστεί αυτή η αβεβαιότητα", υποστήριξε.
"Και παρεμπιπτόντως, ουδέποτε υποστήριξα πως η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει. Εγώ απλώς τόνισα πως έχουμε κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο. Χρειάζεται να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, όμως θα έχουμε και οπισθοδρομήσεις", επέμεινε ο Σόιμπλε.
Σε αντίστοιχου τόνου σημερινές δηλώσεις του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο 70χρονος Σόιμπλε δήλωσε πως "ειλικρινώς δεν είμαστε και χαρούμενοι για το αποτέλεσμα στην Ιταλία, όμως αυτό δεν χρησιμεύει σε τίποτα, έτσι είναι η δημοκρατία".
Στην συνέντευξη που έδωσε στο Reuters, ο Σόιμπλε είπε πως θεωρεί τη σταθερή δημοσιονομική κατάσταση προϋπόθεση για την ανάπτυξη και με την ευκαιρία υπογράμμισε πως η Γαλλία χρειάζεται επειγόντως να εισάγει στην οικονομία της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.
"Η Γαλλία οφείλει να κάνει περισσότερα επ' αυτού. Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ το γνωρίζει, όπως επίσης καλά το γνωρίζει κι ο (υπουργός Οικονομικών) Πιερ Μοσκοβισί".
Χθες ο Μοσκοβισί είχε δηλώσει στο Reuters ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία δείχνει ότι η λιτότητα έχει φτάσει στα όριά της.
Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί μία συμφωνία πριν από το Πάσχα (σ.σ. για τους Καθολικούς τέλη Μαρτίου).
Ο Γερμανός υπουργός κατέστησε σαφές πως η Ρωσία οφείλει να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή, πάντως απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το σενάριο ότι η Ευρώπη θα επιχειρήσει να "κουρέψει" τις καταθέσεις των Ρώσων επενδυτών, εξαναγκάζοντάς τους να υποστούν απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους σε εταιρίες συμμετοχών.
"Η Ρωσία εμπλέκεται, διότι η Ρωσία έχει χορηγήσει ένα όχι ευκαταφρόνητο δάνειο στην Κύπρο κι επιπλέον επειδή οι Ρώσοι επενδυτές διατηρούν μεγάλες καταθέσεις στην Κύπρο", είπε ο Σόιμπλε.
Όσον αφορά την οικονομία της χώρας του, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,6% μέσα στο τελευταίο τέταρτο του 2012 --εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών προς τους εταίρους της στην ευρωζώνη-- ο Σόιμπλε έκανε παρά ταύτα έναν θετικό απολογισμό, υποστηρίζοντας πως η χώρα μπορεί να αντέξει άλλον έναν χρόνο ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς. Σήμερα το σωματείο εργαζομένων στον τομέα του μετάλλου IG Metall ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει αυξήσεις 5,5% για τους 3,7 εκατ. εργαζομένους του κλάδου.
"Είχαμε μεν πέρυσι ένα ισχνό τελευταίο τέταρτο, όμως όλες οι ενδείξεις υποδεικνύουν μία ευρεία ανάκαμψη στη Γερμανία. Αυτό θα πρέπει να το καλλιεργήσουμε, όχι μόνον οι πολιτικοί, αλλά και όσοι διαπραγματεύονται τις μισθολογικές αυξήσεις", πρόσθεσε ο Σόιμπλε, επισημαίνοντας πως μία μείωση της ψαλίδας του κόστους εργασίας μεταξύ Γερμανίας και των νοτίων χωρών της ευρωζώνης θα έφερνε σταθερότητα στους 17.