Διαφωνεί με την Pimco η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Τη διαφωνία της σε ορισμένα σημεία με τον οίκο Pimco και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί στην έκθεσή του για να υπολογίσει το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών του τραπεζικού τομέα της Κύπρου εκφράζει με ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η υιοθέτηση του κριτηρίου των 90 ημερών για καθορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί διεθνή πρακτική, πράγμα που αναγνωρίζει κι η ίδια η Pimco.

Για τα σενάρια μακροοικονομικών προβλέψεων που δόθηκαν από τη συντονιστική επιτροπή στην Pimco και την αναφορά αξιοποίησης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει ότι “από τη στιγμή που ο χρονικός ορίζοντας της εν λόγω μελέτης ήταν τριετής, εξ αντικειμένου, δεν μπορούσε να ληφθεί υπόψη οποιοδήποτε όφελος από την αξιοποίηση αυτή”.

Το κυπριακό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα επισημαίνει ακόμα ότι πρέπει να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης, που έχει καταρχήν συμφωνηθεί με την Τρόικα, αφού, όπως τονίζει, η παράταση της αβεβαιότητας σαφώς πλήττει την κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου.