Με βέτο απειλούν οι ευρωβουλευτές για τον προϋπολογισμό

Την κατηγορηματική τους διαφωνία με τον κοινοτικό προϋπολογισμό που συμφωνήθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής εξέφρασαν στο Ευρωκοινοβούλιο οι ηγέτες των τεσσάρων μεγάλων πολιτικών ομάδων (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι), απειλώντας ξεκάθαρα με βέτο αν δε γίνουν απαραίτητες βελτιώσεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής πριν από δύο εβδομάδες. Ο Ρομπάι έκανε λόγο για μία “καλή συμφωνία”, που ικανοποιεί τη βασική προτεραιότητα, η οποία είναι οι μελλοντικές επενδύσεις, και τόνισε ότι όλοι προσπάθησαν να πετύχουν τα μεγαλύτερα δυνατά πλεονεκτήματα για τους Ευρωπαίους πολίτες. Σύμφωνα με τον Ρομπάι η συμφωνία βασίστηκε σε τρεις σημαντικές παραμέτρους: στο μέγεθος του προϋπολογισμού, στις προτεραιότητες των δαπανών και στις πηγές εσόδων.

Σε ό,τι αφορά το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού, ο Ρομπάι παραδέχτηκε ότι είναι "μετριοπαθές", δεδομένων των σημερινών δυνατοτήτων, και σημείωσε ότι η μείωση σε σχέση με τον προϋπολογισμό της προηγούμενης επταετίας είναι της τάξεως του 3%.

Όπως τόνισε, ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2014 και θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε βραδυπορία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, εκτίμησε ότι το επίπεδο των 960 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις και των 908 δισ. ευρώ σε πληρωμές αποτελεί μια “καλή ισορροπία”, στην οποία κατέληξαν τα 27 κράτη-μέλη με ομοφωνία. Ο Μπαρόζο παραδέχθηκε ότι η Κομισιόν προτιμούσε ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο που θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ωστόσο, τόνισε ότι παρά τις μειώσεις σε σχέση με τον προϋπολογισμό της προηγούμενης επταετίας, τα βασικά στοιχεία έχουν διατηρηθεί. 

Ανέφερε επίσης ότι η Κομισιόν συμμερίζεται τις ανησυχίες του Ευρωκοινοβουλίου όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ πιστώσεων και υποχρεώσεων, ωστόσο πρόσθεσε ότι η διαφορά των 52 δισ. ευρώ μπορεί να γίνει αποδεκτή, εφόσον υπάρχει υψηλό επίπεδο ελαστικότητας για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της η ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζόζεφ Ντολ, έκανε λόγο για το “χαμηλότερο ιστορικά προϋπολογισμό της ΕΕ” εν καιρώ κρίσης, ενώ τόνισε ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στο οποίο συμφώνησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, διότι αντιβαίνει στις Συνθήκες της ΕΕ, καθώς δημιουργείται έλλειμμα μεταξύ πληρωμών και δεσμεύσεων.

Συνεχίζοντας, ο Ντολ δήλωσε απογοητευμένος από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, διαπιστώνοντας ότι η Ευρώπη κατευθύνεται προς λάθος κατεύθυνση, πως η “αλληλεγγύη” είναι απλώς μια λέξη και πως η Ευρώπη παρασύρεται από εθνικούς εγωισμούς.

“Το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι συνέλευση παλαβών. Δε ζητάμε τεράστιο προϋπολογισμό, αλλά ρεαλιστικό”, δήλωσε ο Ντολ, ζητώντας μια ξεκάθαρη συμφωνία με ρήτρα αναθεώρησης σε δύο χρόνια. “Δε θα δεχτούμε ποτέ προϋπολογισμό λιτότητας για επτά χρόνια”, κατέληξε.

Για έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό έκανε λόγο με τη σειρά του ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα, τονίζοντας ότι η ομάδα του δεν πρόκειται να τον εγκρίνει, ως έχει. Αναφερόμενος στις δαπάνες για την ανεργία των νέων, ο Σβόμποντα εκτίμησε ότι 6 δισ. ευρώ δεν είναι αρκετά. Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα της φτώχειας που ενισχύονται σε όλη την Ευρώπη, ο Σβόμποντα δήλωσε ότι οι προτάσεις του Ρομπάι και των ηγετών της ΕΕ “μας κάνουν να ντρεπόμαστε”. “Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε επταετία με ένα μίνι προϋπολογισμό. Μιλάμε για επταετία λιτότητας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, ζητώντας ουσιαστική ρήτρα αναθεώρησης, και κατέληξε: “Ο προϋπολογισμός αυτός είναι απαράδεκτος και θα τον καταψηφίσουμε. Απαιτούμε ουσιαστικές αλλαγές για να μπορέσουμε να τον δεχτούμε”.

Ο Πρόεδρος των Φιλελεύθερων, Γκι Βερχόφστατ, δήλωσε σκωπτικά ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι αντιγραφή του προηγούμενου με λιγότερα κονδύλια για τη γεωργία, την καινοτομία και την έρευνα. Τόνισε, επίσης, ότι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής δεν περιέχει καμία συγκεκριμένη πρόταση για τους ίδιους πόρους της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Γκι Βερχόφστατ, θα πρέπει να υπάρξει ρήτρα αναθεώρησης μετά τις ευρωεκλογές.

Τέλος, η Ρεμπέκα Χαρμς από τους Πράσινους τόνισε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι καλός, ότι η συμφωνία επετεύχθη χωρίς διαφάνεια και ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει στη διάθεσή του συγκεκριμένα νούμερα.

Η Χαρμς είπε πως “είμαστε πιο φιλόδοξοι, αλλά καθόλου παράλογοι”, ζητώντας έναν προϋπολογισμό που επιτρέπει τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη κι ένα Ταμείο Συνοχής που να τονώνει την ανάπτυξη σε περίοδο κρίσης. “Το κείμενο αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε”, κατέληξε η αντιπρόεδρος των Πρασίνων.
ι να εξετασατο