Άσμουσεν: Σημαντικό να περιορίσει η Γαλλία το έλλειμμά της

Κομβικής σημασίας είναι η διατήρηση του γαλλικού ελλείμματος στο 3% μέχρι το τέλος του 2013, σύμφωνα με το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν, όμως τα νέα που έρχονται από τη Γαλλία δεν είναι ευχάριστα, καθώς μετά τον πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό, και ο υπουργός Προϋπολογισμού, Ζερόμ Καϊζάκ, παραδέχθηκε δημόσια ότι αυτός ο στόχος δύσκολα θα επιτευχθεί.

"Ως πυρήνας της νομισματικής ένωσης, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα της", τόνισε ο Άσμουσεν μιλώντας σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό, και πρόσθεσε: “Είμαι πεπεισμένος ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη να δράσουν με υποδειγματικό τρόπο”.

Εκτίμησε εξάλλου πως, αν η Γαλλία δεν καταφέρει να περιορίσει επαρκώς το έλλειμμά της, "θα πρέπει να εξετάσουμε αν η οικονομική κατάσταση δεν έχει επιδεινωθεί με απροσδόκητο τρόπο".

Από την πλευρά του, ο Ζερόμ Καϊζάκ σημείωσε ότι “ο στόχος του 3% είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί και ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε την Τετάρτη ότι αυτός ο στόχος θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί το 2013, όχι επειδή οι ασκούμενες πολιτικές το εμποδίζουν, αλλά επειδή η οικονομική συγκυρία καθιστά το στόχο αυτό εξαιρετικά δύσκολο".

“Όλοι ξέρουν ποια είναι η οικονομική συγκυρία, τόσο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και στην Καγκελαρία στο Βερολίνο”, σχολίασε ακόμα ο Καϊζάκ, ενώ σαν παράδειγμα έφερε την ίδια τη Γερμανία, της οποίας η οικονομία κινήθηκε με αρνητικούς ρυθμούς κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012.