Πλαφόν στα τραπεζικά μπόνους σχεδιάζει η ΕΕ

Την επιβολή πλαφόν στα bonus που λαμβάνουν οι τραπεζίτες εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία προσπάθεια να ελεγχθεί ο τραπεζικός κλάδος, που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, η πρόταση της ΕΕ θα περιορίζει από το 2014 τα μπόνους των τραπεζιτών στο επίπεδο του μισθού τους, ώστε να αποθαρρύνεται η τάση τους να ρισκάρουν περισσότερο, ώστε να εξασφαλίσουν τεράστια ποσά ως μπόνους, αν και θα είναι εφικτό να δοθεί και μεγαλύτερο μπόνους, αν συμφωνούν και οι μέτοχοι της τράπεζας.

Πάντως, χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία αντιδρούν σε αυτήν την πρόταση, αν και οι Βρετανοί αναγνωρίζουν ότι θα έπρεπε οι μέτοχοι να έχουν σημαντικότερη συμμετοχή στις αποφάσεις για τα μπόνους των τραπεζιτών.

Η πρόταση, που συνέταξαν Ιρλανδοί διπλωμάτες, θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως, αν τελικά εφαρμοστεί, θα είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται απόλυτο πλαφόν στα τραπεζικά μπόνους, καθώς μέχρι τώρα το μόνο μέτρο που έχει ληφθεί για να αποτρέψει τους τραπεζίτες από το να ρισκάρουν υπέρμετρα είναι να καθυστερούν οι καταβολές των μπόνους.