Απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία της Συνόδου οι Ευρωβουλευτές

Την αντίθεσή τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό στον οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την επόμενη επταετία εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η έγκριση του προϋπολογισμού από το κοινοβούλιο, δε θα είναι εύκολη υπόθεση.

“Η κύρια προτεραιότητα στις επιλογές του Κοινοβουλίου είναι η φιλοδοξία για την προώθηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και άρα η συνεισφορά στη βιώσιμη ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση. Αυτή η συμφωνία δε θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά θα την αποδυναμώσει. Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών”, αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους οι Γιόζεφ Ντάουλ Χάνες Σβόμποντα, Γκι Φερχόφσταντ, Ρεμπέκα Χαρνς και Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.

Ξεκαθαρίζουν ακόμα ότι “οι πραγματικές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τώρα στο Ευρωκοινοβούλιο”, ενώ εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι ο Χέρμαν βαν Ρομπάι δε συνεννοήθηκε μαζί τους για το θέμα τους τελευταίους μήνες. Δηλώνουν ακόμα έκπληκτοι που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε έναν προϋπολογισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δομικό έλλειμμα.

“Το αποτέλεσμα του τελικού προϋπολογισμού θα κρίνει αν η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα θα μείνει στη μνήμη ως η εποχή της περαιτέρω ενσωμάτωσης προς όφελος όλων των Ευρωπαίων ή η εποχή που η Ευρώπη έφτασε σε αδιέξοδο, ή έμεινε πίσω σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο”, κλείνει η ανακοίνωση.