Μεγάλος νικητής της Συνόδου Κορυφής εμφανίζεται ο Κάμερον

Αίσιο τέλος είχαν οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επταετίας 2014-2020, όπως ανακοίνωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, σχολιάζοντας μέσω Twitter ότι "άξιζε η αναμονή".

Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο προϋπολογισμός "έκλεισε" στα 960 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είναι μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο.

Ο Ολάντ χαρακτήρισε την τελική απόφαση “καλό συμβιβασμό”, δεδομένου του δύσκολου περιβάλλοντος στην Ευρώπη και των πολλαπλών και αντικρουόμενων συμφερόντων των κρατών-μελών.

Ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τη συμφωνία δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, που τόνισε ότι “ήθελα να αποσπάσω στην καλύτερη περίπτωση μία περικοπή, και στη χειρότερη ένα “πάγωμα”. Αυτό πέτυχα σήμερα”. Σχολίασε ακόμα ότι ο βρετανικός λαός “μπορεί να είναι περήφανος”, ενώ ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν ήταν απομονωμένος σε σχέση με τους άλλους ηγέτες, αλλά εργάστηκε στενά με “συμμάχους”, και ιδιαίτερα την Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, από την πλευρά της, έκανε λόγο για μία συμφωνία που στηρίζει την ανάπτυξη, σεβόμενη ταυτόχρονα τις χώρες που συμβάλλουν στον προϋπολογισμό, ενώ ξεκαθάρισε ότι “η προσπάθεια για την επίτευξη της συμφωνίας άξιζε τον κόπο”.

“Αυτή μάλλον δεν είναι η ιδανική συμφωνία για κανέναν”, σχολίασε με νόημα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπάι, επισημαίνοντας πάντως ότι πρόκειται για έναν μετριοπαθή προϋπολογισμό, ο οποίος αναδεικνύει τη συλλογική ευθύνη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.