Βόρειοι και Νότιοι στην ευρωπαϊκή “σκακιέρα”

“Βόρειοι και Νότιοι”. Αυτά μοιάζουν να είναι τα δύο “στρατόπεδα” στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου Στήριξης για την περίοδο 2014-2020, με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου να διεκδικούν όσο το δυνατόν περισσότερους κοινοτικούς πόρους και τις χώρες που συσπειρώνονται γύρω από τη Γερμανία να πιέζουν για περικοπές πόρων.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να δώσει σκληρή “μάχη” στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, ώστε να εξασφαλίσει όσο γίνεται περισσότερους κοινοτικούς πόρους, επιπλέον των 13,5 δισ. ευρώ που δικαιούται βάσει της Συνόδου του Νοεμβρίου. Η “υπερασπιστική γραμμή” θα είναι τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζονται στο στατιστικό μοντέλο που χρησιμοποιείται για την κατανομή των κοινοτικών πόρων, το οποίο λαμβάνει υπ' όψιν το ΑΕΠ της περιόδου 2007-2009.

Ιδιαίτερα διεκδικητική αναμένεται να εμφανιστεί και η ιταλική πλευρά, με “όπλο” τις επερχόμενες εκλογές, στις οποίες “καραδοκεί” ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ αντίθετα το σκάνδαλο που πλήττει το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία αποδυναμώνει τις διεκδικήσεις της ισπανικής πλευράς.

Η νέα πρόταση του Χέρμαν βαν Ρομπάι, που θα δοθεί στη δημοσιότητα της Πέμπτη στις 16:00 (ώρα Ελλάδος), φαίνεται πάντως να μην ικανοποιεί τις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και τη Γαλλία, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι προβλέπει περαιτέρω μείωση δαπανών σε σχέση με το Νοέμβριο.

Αντίθετα, ικανοποιημένη φαίνεται η Γερμανία, που επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας εντός του ερχόμενου διημέρου, ενώ περαιτέρω μειώσεις ενδέχεται να ζητήσουν η Βρετανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και οι σκανδιναβικές χώρες.

Η γενική εντύπωση που κυριαρχεί πάντως είναι ότι τελικά θα επιτευχθεί συμβιβαστική συμφωνία εντός του διημέρου, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη αποτυχία επίτευξης συμφωνίας μπορεί να είναι σοβαρές.