Financial Times: Οι ελληνικές τράπεζες ζητούν καλύτερους όρους

Έντονες είναι οι πιέσεις που ασκούν οι τράπεζες στην κυβέρνηση ώστε να χαλαρώσουν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησής τους και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πλήρους κρατικοποίησής τους, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

“Οι νέοι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν τις ζημίες του παρελθόντος”, παρατηρεί ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, και προσθέτει: “Αν θες να προσελκύσεις ιδιωτικό κεφάλαιο, πρέπει να επανεξετάσεις τους όρους”.

Σύμφωνα με τραπεζίτες και αναλυτές, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πολύ λίγα hedge funds έχουν δείξει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και αν τελικά δεν εμφανιστούν επενδυτές, οι τράπεζες κινδυνεύουν να κρατικοποιηθούν πλήρως, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αναλαμβάνει τον έλεγχό τους.

Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι η προθεσμία που έχει δοθεί στις τράπεζες μέχρι τα τέλη του Απριλίου δεν είναι ρεαλιστική και δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, ιδιαίτερα η Eurobank, της οποίας η εξαγορά από την Εθνική θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.

Ένας τραπεζίτης που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος υπογραμμίζει στους Financial Times ότι η κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες είναι χειρότερη από αυτήν που φαντάζονται πολλοί, καθώς η αξιολόγηση των περιουσιακών τους στοιχείων γίνεται με όρους του 2011, και επομένως πλέον η αξία τους είναι αρκετά χαμηλότερη.

“Η Ελλάδα τα έχει πάει χειρότερα από το χειρότερο σενάριο. Η μακροοικονομική συρρίκνωση ήταν πολύ μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη για το 2012”, αναφέρει χαρακτηριστικά.