ΔΝΤ: Παραμένουν σοβαροί οι κίνδυνοι στην Ισπανία

Σημαντική πρόοδο, αλλά και σοβαρούς κινδύνους, βλέπει στην Ισπανία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως επισημαίνει σε προσχέδιο της αναθεωρημένης έκθεσής του για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών.

“Οι κίνδυνοι για την οικονομία, και επομένως και για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο”, αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι η εισροή χρήματος στις τράπεζες μέσω της ανακεφαλαιοποίησής τους θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες και θα τις βοηθήσει να επανέλθουν στις δραστηριότητές τους.

Πάντως, το ΔΝΤ κάνει λόγο για “σημαντική πρόοδο” στη σύσταση της λεγόμενης “κακής τράπεζας”, που αναλαμβάνει τα “τοξικά” περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών που διασώζονται, αν και επισημαίνεται η ανάγκη να καταρτιστεί ένα “αναλυτικό, μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό σχέδιο”.

Το Ταμείο καλεί ακόμα την ισπανική κυβέρνηση να παρακολουθεί στενά την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, δεδομένου ότι η χώρα πιθανόν να αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής την οποία επιχειρεί.