Μπερλουσκόνι: “Υπερβολικά υψηλά τα επιτόκια δανεισμού σε Ελλάδα και Ιταλία”

Την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στις χώρες της Ευρωζώνης, και ειδικά τις μεσογειακές χώρες, επέκρινε με σημερινές του δηλώσεις ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στην Ελλάδα.

“Πρέπει να κερδίσουμε την αναμέτρηση δύναμης με την Γερμανία, δίνοντας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματικές εξουσίες”, δήλωσε σήμερα ο Μπερλουσκόνι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη, και εξήγησε: “Διαφορετικά, όλες οι χώρες θα αναγκασθούν να βγουν από το ευρώ και να επιστρέψουν στο εθνικό τους νόμισμα, αρχίζοντας από τα κράτη της Μεσογείου”.

Ο Καβαλιέρε υποστήριξε ότι ο κύριος μελλοντικός στόχος του είναι να μπορέσει να ξεπεραστεί η ευρωπαϊκή πολιτική που βασίζεται αποκλειστικά στη λογική της λιτότητας. “Όλη η Ευρώπη διέρχεται κρίση, οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει τα πενήντα εκατομμύρια και η πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε από την Γερμανία οδήγησε σε δίνη ύφεσης”, επεσήμανε.

Σαν παραδείγματα έφερε την Ελλάδα και την Ιταλία. “Στην Ελλάδα και στην Ιταλία, για παράδειγμα, δεν μπορούν να συνεχίζουν να επιβάλλονται επιτόκια δανεισμού τόσο υψηλότερα από εκείνα της Γερμανίας. Στην περίπτωση της Ελλάδας η διαφορά φτάνει τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες”, υπογράμμισε ο Μπερλουσκόνι.