Μία βαθύτερη ανάλυση της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα πραγματοποιεί σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη Wall Street Journal ο αρθρογράφος Μάθιου Ντάλτον, εξηγώντας τις προβλέψεις του Ταμείου για την περίπτωση που τελικά η Ελλάδα δεν μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή.
Το άμεσο πρόβλημα για την Ευρωζώνη, παρατηρεί ο Ντάλτον, είναι ότι η “ανάσταση” της δραχμής θα άφηνε μεγάλο μέρος του χρέους της χώρας υποτιμημένο σε ευρώ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να ευνοηθεί από την απότομη υποτίμηση της δραχμής σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, αλλά να καταστεί παράλληλα δυσκολότερη και η αποπληρωμή των χρεών της.
Όμως ακόμα και έτσι, το άμεσο κόστος της εξόδους της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν χαμηλό σύμφωνα με το ΔΝΤ, καθώς η έκθεση του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό χρέος είναι πια εξαιρετικά μικρή, ενώ και για τα κράτη της Ευρωζώνης οι απώλειες δε θα ήταν τρομακτικές, χάρη στην απόφαση της Eurostat να καταγράφεται το ποσοστό της κάθε κυβέρνησης στα δάνεια του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ως κυβερνητικό χρέος, όταν τα δάνεια αυτά χορηγούνται. Εξάλλου, ο EFSF αναμένεται να χορηγήσει μέχρι στο 2014 περίπου 145 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, και τα κράτη-μέλη έχουν ήδη δανείσει σχεδόν 53 δισ. στην Ελλάδα μέσω διμερών συμφωνιών.
Ο πραγματικός κίνδυνος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι η πιθανότητα εξάπλωσης του προβλήματος σε άλλες χώρες τις Ευρωζώνης. Η Ελλάδα θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα και σε άλλες περιφερειακές ευρωπαϊκές χώρες: οι καταθέτες πιθανόν να αποφάσιζαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις πορτογαλικές, ιρλανδικές, ισπανικές και ιταλικές τράπεζες, ενώ οι ξένες τράπεζες δε θα δεχόντουσαν να παρέχουν πιστώσεις σε εταιρείες αυτών των χωρών και οι ξένες εταιρείες δε θα δεχόντουσαν να συνδιαλλαγούν μαζί τους. Με άλλα λόγια, θα είχαμε μία “οικονομική καταστροφή” που θα είχε σαν αποτέλεσμα τη διάλυση της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, το ΔΝΤ εκτιμά πως τους τελευταίους μήνες ο κίνδυνος για ένα τέτοιο σενάριο έχει μειωθεί, χωρίς ωστόσο να το αποκλείει.
Όσο για το πόσο θα επηρεαστεί το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αν η Ελλάδα αποχωρήσει, το ΔΝΤ προβλέπει ότι στην καλύτερη περίπτωση τον πρώτο χρόνο θα συρρικνωθεί κατά 2%, ενώ στη χειρότερη περίπτωση, αν δηλαδή η Ελλάδα λειτουργήσει ως η “Lehman Brothers” της Ευρώπης, θα καταρρεύσει κατά 6%.
“Επομένως, ακόμα και η ανάλυση του ΔΝΤ για την καλύτερη δυνατή περίπτωση φέρνει την Ευρωζώνη αντιμέτωπη με την ύφεση – αν, φυσικά έχει καταφέρει να διασωθεί από την τρέχουσα ύφεση. Όχι ιδιαίτερα καθησυχαστικό”, καταλήγει ο Ντάλτον.