Άδειο το καλάθι και της Ιταλίδας νοικοκυράς

Oι Ιταλοί προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση υιοθετώντας έναν τρόπο ζωής "χαμηλού κόστους", βάζοντας "χέρι" στις τραπεζικές τους καταθέσεις και καταφεύγοντας ακόμα και σε ενεχυροδανειστήρια χρυσού, καθώς οι περισσότερες οι οικογένειες είναι σε πραγματικά δύσκολη θέση.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Eurispes , υπάρχει "γενικευμένη συρρίκνωση της κατανάλωσης". Το 73,4% των Ιταλών θεωρεί ότι, από το τέλος του 2011 μέχρι σήμερα, η αγοραστική του δύναμη έχει μειωθεί, ενώ το 40,6% αναφέρει ότι "έκοψε" ακόμη και τα έξοδα για ιατρικές εξετάσεις.

 Το 60,6% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι αναγκάσθηκε να προσφύγει στις τραπεζικές του καταθέσεις για να αντιμετωπίσει έκτακτα έξοδα ενώ το 62,8% δηλώνει ότι "με τον μισθό ή τις πάγιες αποδοχές του αντιμετωπίζει ουσιαστικές δυσκολίες στο να καταφέρει να φτάσει στο τέλος του κάθε μήνα".

Επιπλέον, το 86,7% περιόρισε τις εξόδους σε καφέ-μπαρ κι εστιατόρια.   

Ενδεικτική της οικονομικής δυσκολίας των ιταλικών οικογενειών είναι η "έκρηξη" της πελατείας των εμπορικών επιχειρήσεων που αγοράζουν χρυσό. Το 2011 απευθύνθηκε σε αυτά για να πουλήσει μικρά και μεγάλα χρυσά αντικείμενα και τιμαλφή, ένα 8,5% των ιταλών ενώ πέρυσι το ποσοστό αυτό έφτασε το 28,1%.