ΗΠΑ: Στο “στόχαστρο” των αρχών μεγάλοι δημοσιογραφικοί όμιλοι

Έρευνα σχετικά με το κατά πόσον μεγάλοι δημοσιογραφικοί όμιλοι διευκόλυναν αθέμιτες συναλλαγές με βάση εμπιστευτικές πληροφορίες, αποκαλύπτοντας πρόωρα ευαίσθητα για την αγορά κρατικά στοιχεία, διεξήγαγαν οι αμερικανικές αρχές, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Wall Street Journal, αποφασίζοντας τελικά να μην ασκήσουν καμία ποινική δίωξη.

Η έρευνα, σύμφωνα πάντα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται καλά πληροφορημένη πηγή, αφορούσε το αν ειδησεογραφικοί οργανισμοί χρησιμοποίησαν τα συστήματα ταχείας μετάδοσης πληροφοριών που διαθέτουν προκειμένου να παράσχουν σε επενδυτές πρόσβαση σε οικονομικά στοιχεία, κλάσματα του δευτερολέπτου πριν από την ώρα της επίσημης παρουσίασής τους.

Μεταξύ των εταιρειών που ελέγχθηκαν ήταν οι Bloomberg LP, Thomson Reuters Corp και Dow Jones & Co, που ανήκει στην News Corp.

Οι αρχές προχώρησαν στην έρευνα αυτή αφού παρατηρήθηκαν ορισμένα πρότυπα συναλλαγών που υποδήλωναν ότι κάποιοι επενδυτές είχαν λάβει πληροφορίες λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση των στοιχείων. Η πηγή διευκρινίζει ότι αποφασίστηκε να μην απαγγελθούν κατηγορίες, γιατί από την έρευνα δεν κατέστη δυνατό να συνδεθούν οι συναλλαγές αυτές με συγκεκριμένες ενέργειες των ειδησεογραφικών οργανισμών.

Αν και η έρευνα ολοκληρώθηκε χωρίς να ασκηθούν διώξεις, οι αρχές ανησυχούν ακόμη για το χειρισμό των ομοσπονδιακών οικονομικών στοιχείων. Πράκτορες του FBI επικεντρώθηκαν κυρίως στις δραστηριότητες των υπουργείων Εμπορίου, Εργασίας και Οικονομικών, επιβεβαιώνει η πηγή του ρεπορτάζ, σύμφωνα με την οποία οι κυβερνητικές υπηρεσίες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της έρευνας πριν από περίπου ένα μήνα.

Μεταξύ άλλων, το FBI και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέτασαν τη λειτουργία των συστημάτων σε όλες τις υπηρεσίες που ανακοινώνουν οικονομικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων είναι τα υπουργεία Ενέργειας και Γεωργίας, αλλά και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed).

Μία εκπρόσωπος του Dow Jones δήλωσε ότι η εταιρεία δεν είναι ενήμερη για τυχόν παραβίαση του εμπάργκο στη μετάδοση οικονομικών στοιχείων τα τελευταία χρόνια. "Η κυβέρνηση δεν επικοινώνησε με τον Dow Jones όσον αφορά την έρευνα, ούτε ζητήθηκε εξοπλισμός του", τόνισε. Άγνοια για την έρευνα ή για το αν έχει ζητηθεί από τις αρχές να εξεταστεί ο εξοπλισμός του εξέφρασε και μια εκπρόσωπος του Reuters News, του ειδησεογραφικού βραχίονα του Thomson Reuters.