“Ένα φάντασμα στοιχειώνει την Ευρώπη”, αλλά αυτή τη φορά είναι το φάντασμα της τεμπελιάς, επισημαίνει σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian ο καθηγητής Οικονομικών του Cambridge, Χα-Τζουν Τσανγκ, ο οποίος επιχειρεί να καταρρίψει το επιχείρημα ότι για την κρίση στην Ευρωζώνη φταίνε οι “τεμπέληδες” λαοί της νοτίου Ευρώπης.
Ο Τσανγκ φέρνει σαν παράδειγμα την Ελλάδα, συγκρίνοντάς την με τη Νότιο Κορέα. Όπως αναφέρει, το 2011 οι Έλληνες δούλεψαν κατά μέσο όρο 2.032 ώρες, ελάχιστα λιγότερες από τις 2.090 ώρες που εργάστηκαν οι Κορεάτες, την ίδια στιγμή που οι Γερμανοί εργάστηκαν 1.413 ώρες και οι Ολλανδοί μόνο 1.379 ώρες. “Αυτοί οι αριθμοί μας λένε πως, ό,τι κι αν πηγαίνει στραβά στην Ελλάδα, αυτό δεν είναι η τεμπελιά”, σχολιάζει.
Παρατηρεί ακόμα ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ευρωπαϊκών χωρών δεν οφείλονται στις αυξημένες δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, αλλά στα μειωμένα έσοδα από τη φορολογία, και επομένως δεν αποτελεί λύση η κατάλυση του κοινωνικού κράτους. Σημειώνει ακόμα ότι, σε γενικές γραμμές, οι φτωχοί άνθρωποι εργάζονται πιο σκληρά από τους πλούσιους, και μάλιστα συνήθως σε δουλειές με χειρότερο ωράριο και συνθήκες εργασίας.
Όσο για το πώς είναι τόσο δημοφιλής η σύνδεση της φτώχειας με την τεμπελιά, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι γι' αυτό ευθύνεται η επικρατούσα ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς, βάσει της οποίας πολλοί από μας φτάσαμε να πιστεύουμε τον μύθο ότι ο καθένας είναι πλήρως και αποκλειστικά υπεύθυνος για τη μοίρα του.
“Αντιστρέφοντας τη συζήτηση σε ένα ηθικοπλαστικό παραμύθι για την τεμπελιά, οι πλούσιοι και οι ισχυροί μπορούν να στρέψουν την προσοχή του κόσμου μακριά από τα δομικά προβλήματα που δημιουργούν μεγαλύτερη φτώχεια και ανισότητα από αυτή που χρειάζεται”, υπογραμμίζει ο Τσανγκ, προτείνοντας να αρχίσει μία συζήτηση για τα πραγματικά, δομικά αίτια της φτώχειας και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.