Σε καλύτερη θέση βρίσκεται η οικονομία της Ευρωζώνης σήμερα σε σχέση με αυτήν στην οποία βρισκόταν πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν, που επισημαίνει όμως ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός της χαλάρωσης των προσπαθειών.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Άσμουσεν φέρνει ως παραδείγματα της βελτίωσης της κατάστασης την Ιταλία, που πλέον έχει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και την Ελλάδα, που τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειώσει το έλλειμμά της κατά 9%, όπως αναγνωρίζει.
Ερωτηθείς για το αν τα χρήματα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απειλούν να αυξήσουν τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο Άσμουσεν απαντά αρνητικά. “Όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα πέσει κάτω από το 2% αυτή τη χρονιά”, αντιτείνει, παρατηρώντας ότι τα επιπλέον χρήματα που διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις. Ξεκαθαρίζει, πάντως, πως αν η ΕΚΤ εντοπίσει έστω και μία υποψία αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων, θα δράσει άμεσα.
Όσο για τη στάση της Μεγάλης Βρετανίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Άσμουσεν σχολιάζει: “Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο αν η Βρετανία παρέμενε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Μεγάλη Βρετανία θα ήταν ισχυρότερες έτσι. Το προαπαιτούμενο είναι, φυσικά, να θέλει κάποιος να παραμείνει μέρος της ολόψυχα”.