Επαναφέρει το φορολογικό νομοσχέδιο ο Φρανσουά Ολάντ

Σε ένα μήνα το αργότερο δεσμεύτηκε σήμερα να παρουσιάσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τα πολύ υψηλά εισοδήματα η γαλλική κυβέρνηση, επιμένοντας στη φορολόγηση με 75%, παρά τη γνωμοδότηση του Συνταγματικού Συμβουλίου, που είχε κρίνει αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, "η κυβέρνηση επεξεργάζεται πολλές εκδοχές του νομοσχεδίου", ώστε αυτό "να έχει νομική εγκυρότητα αλλά και να αποφέρει ισοδύναμο αποτέλεσμα" με το φορολογικό συμβούλιο που απέρριψε το Συνταγματικό Συμβούλιο.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο, αιτιολογώντας την απόφασή του να απορρίψει το νομοσχέδιο ως αντισυνταγματικό, είχε αποφανθεί ότι ο συντελεστής 75% στόχευε επιλεκτικά φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω του εκατομμυρίου ευρώ, και όχι νοικοκυριά.

Ο υπουργός αρμόδιος για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο, Αλέν Βινταλίς, επιβεβαίωσε ότι στο στάδιο αυτό η κυβέρνηση Ερό μελετά "πολλές εκδοχές" του νομοσχεδίου αυτού, παραδείγματος χάρη τα πολύ υψηλά εισοδήματα να φορολογούνται "στην πηγή" ή, όπως επιχειρηματολόγησε το Συνταγματικό Συμβούλιο, τα εισοδήματα να φορολογούνται στο επίπεδο νοικοκυριού.