Λαγκάρντ: Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον της Ευρώπης

Αισιόδοξη για το μέλλον της Ευρωζώνης εμφανίστηκε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα σοβαρά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην ευρωπαϊκή οικονομία, όμως επεσήμανε: “Η μοίρα αχνοφαίνεται μέσα από τον καπνό και την ομίχλη. Και εγώ, προσωπικά, είμαι αισιόδοξη για το μέλλον της Ευρώπης, ειδικά αν μείνει στο μονοπάτι της μεταρρύθμισης, της ενσωμάτωσης και της ανανέωσης”.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμο έτος το 2013, επαναλαμβάνοντας ότι “έχουμε αποφύγει την κατάρρευση, αλλά πρέπει να προσέχουμε για να μην ξανακυλήσουμε” και επισημαίνοντας ότι οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις μπορεί να έχουν απομακρυνθεί, αλλά οι μακροπρόθεσμες πιέσεις είναι ακόμα παρούσες.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της διαφάνειας, τονίζοντας ότι η μηδενική ανοχή στη διαφθορά θα πρέπει να είναι αυτονόητη. “Το κράτος πρέπει να είναι ο υπηρέτης, και όχι ο αφέντης των ανθρώπων, να ανταποκρίνεται στις βασικές τους ανάγκες και να τους παρέχει ένα ελκυστικό περιβάλλον, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί ο ιδιωτικός τομέας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε ακόμα στο θέμα της φυλετικής ισότητας, τονίζοντας πως “όταν οι γυναίκες ζουν καλύτερα, οι οικονομίες αποδίδουν καλύτερα” και ζητώντας από τους πολιτικούς και οικονομικούς ηγέτες να αφαιρέσουν όλα τα εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο των γυναικών, ακόμα και τα υποσυνείδητα εμπόδια του μυαλού.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι η σημαντικότερη οικονομική πρόκληση του 21ου αιώνα, προειδοποιώντας ότι χωρίς οργανωμένη δράση το μέλλον του πλανήτη θα τεθεί σε κίνδυνο.

Κλείνοντας, η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εύκολες ερωτήσεις στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη, όμως “μπορούμε τουλάχιστον να πούμε ότι μαζί αντιμετωπίζουμε τα σωστά θέματα, με την εξυπνάδα μας, την καλή μας θέληση και το θάρρος μας”.