Νταλάρα: Καθόλου πιθανό ένα PSI κυπριακού χρέους

Μάλλον απίθανο θεωρεί ένα PSI (Private Sector Involvement – Εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών) στο κυπριακό χρέος ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Ζυρίχη.

Η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών εφαρμόστηκε βέβαια στην Ελλάδα, όμως ο Τσαρλς Νταλάρα υπογράμμισε πως “στην Ελλάδα αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά διαφορετική κατάσταση, καθώς οι περισσότεροι πιστωτές δεν ήταν Έλληνες”.

“Δεν προβλέπω ένα PSI για την Κύπρο, καθόλου”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος νέας αστάθειας στην Ευρωζώνη, λόγω της κρίσης στην Κύπρο, παρά το μικρό μέγεθος της κυπριακής οικονομίας.

Ο Νταλάρα πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι και πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Ευρωζώνη, ενώ κάλεσε τις πολιτικές ηγεσίες να μην υποχωρήσουν από τις προσπάθειες να διαφυλαχθεί η νομισματική ένωση και προειδοποίησε την ηγεσία της Ευρωζώνης να μην υποτιμά το πρόβλημα της Κύπρου, επειδή το μέγεθος της οικονομίας της είναι μικρό με σχετικά μικρές χρηματοδοτικές ανάγκες.

“Είναι αρκετά επείγον”, δήλωσε ο επικεφαλής του IIF και συνέχισε: “Πίστευα ότι ο κόσμος πήρε ένα ισχυρό μάθημα από την Ελλάδα, ότι το απόλυτο ή το σχετικό μέγεθος μιας οικονομίας πολλές φορές είναι άσχετο, όταν πρόκειται για την πιθανή επίδραση στην Ευρωζώνη και στις διεθνείς αγορές. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μεγάλος προκειμένου να εξελιχθεί σε μια σοβαρή αιτία αστάθειας ή μετάδοσης προβλήματος στην σημερινή παγκόσμια οικονομία”.