Spiegel: Ειδικούς επιθεωρητές στέλνει στην Κύπρο ο Σόιμπλε

Ειδικούς επιθεωρητές που θα ερευνήσουν το κατά πόσον λειτουργεί η Κύπρος ως “πλυντήριο μαύρου χρήματος”, όπως πιστεύουν πολλοί Γερμανοί, προτίθεται να στείλει στη Μεγαλόνησο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό στο άρθρο του, οι Ευρωπαίοι αμφιβάλλουν για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση να καταπολεμήσει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και με πρωτοβουλία του Σόιμπλε και κάποιων άλλων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προωθούνται νέοι έλεγχοι στη χώρα.

Όπως αναφέρει το Spiegel, θα πρέπει να μελετηθεί να ερευνηθεί όχι μόνο το αν η Κύπρος έχει ενσωματώσει στο κυπριακό Δίκαιο όλες τις διεθνείς συμφωνίες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αλλά και αν οι συμφωνίες αυτές εφαρμόζονται στην πράξη από την κυπριακή κυβέρνηση.

"Είμαστε πολύ μακριά από μία απόφαση"

Παράλληλα, σε σημερινή συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάνει εκτενή αναφορά στο θέμα της Κύπρου, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι "είμαστε ακόμη πολύ μακριά από μια απόφαση για την παροχή βοήθειας προς την Κύπρο".

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρει ακόμα ότι δεν είναι σαφές "αν μέσω του προβλήματος της Κύπρου βρίσκεται σε κίνδυνο συνολικά η Ευρωζώνη", καθώς, όπως λέει, "κάτι τέτοιο θα ήταν προϋπόθεση για την εκταμίευση κεφαλαίων από τους μηχανισμούς διάσωσης".

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, όπου εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα, δηλώνει πως "είναι αλήθεια ότι σε σχέση με την ισχύ της οικονομίας της χώρας είναι προφανώς δυσανάλογα μεγάλος", αλλά δεν υιοθετεί απαραίτητα τις εικασίες περί "ξεπλύματος" παράνομου χρήματος. Επισημαίνει πάντως ότι "είναι γεγονός ότι εντυπωσιακά πολύ χρήμα Ρώσων πολιτών, επιστρέφει, μέσω κυπριακών λογαριασμών, στην Ρωσία", αλλά εξηγεί ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών, δεν μπορεί να κάνει σοβαρή πολιτική στη βάση υποθέσεων.