Εκτός ατζέντας του Eurogroup η Κύπρος

Εκτός ατζέντας του Eurogroup, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, βρίσκεται τελικά το θέμα της Κύπρου, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Κύπρος θα είναι εκτός ατζέντας και στις 11 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα το κρίσιμο ζήτημα της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας να δοθεί σαν “προίκα” στην επόμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, θα υποστεί αφόρητες πιέσεις κυρίως από πλευράς Γερμανίας, καθώς και από άλλες χώρες, που ακολουθούν τη σκληρή γραμμή της αναφορικά με τους ισχυρισμούς για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο και για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.

Εξάλλου, ο κ. Σιαρλή προσέρχεται στην σημερινή σύνοδο με άδεια χέρια, αφού το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο.

Η συνεδρίαση του Eurogroup είναι πρωτοσέλιδο θέμα στον Τύπο. Η “Αλήθεια” γράφει στο κύριο της θέμα, το οποίο φέρει τον τίτλο “Μπροστά σε εκπλήξεις ο Σιαρλή στο Eurogroup”, ότι κατά τη σημερινή συνεδρία ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων, αφού σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ τέσσερις χώρες ζητούν έρευνα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο, με την αποστολή εμπειρογνωμόνων αλλά και αναφορά περί αυτού στο μνημόνιο.

Η “Σημερινή”, σε άρθρο με τίτλο “Ρίχνουν λάσπη”, αναφέρει ότι το Βερολίνο φέρεται να προσανατολίζεται τώρα να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση διεξαγωγή έρευνας στην Κύπρο.

Ο “Φιλελεύθερος”, που κυκλοφορεί με τίτλο “Με άδεια φαρέτρα στη Σύνοδο”, προβλέπει ότι δύσκολες ώρες αναμένεται να περάσει στη σημερινή σύνοδο του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, ενώ ο “Πολίτης” έχει τίτλο “Κρίσιμο Eurogroup αλλά… για άλλους” και σημειώνει ότι το θέμα της Κύπρου είναι εκτός ημερήσιας διάταξης.