Παραμένουν... ακανθώδη τα ανοιχτά ζητήματα σχετικά με το Μνημόνιο για την Κύπρο.
Το ζήτημα θα τεθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, ωστόσο δεν αναμένεται κάποια απόφαση από τη συνεδρίαση.
Πέρα από την εξίσωση των αριθμών για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών πρέπει να λυθεί , σύμφωνα με δημοσιεύματα στον σημερινό τύπο, και ο δύσκολος μαθηματικός τύπος με τη Γερμανία, τη Ρωσία και το ΔΝΤ.
Η εφημερίδα Φιλελεύθερος, με τίτλο: “Δύσκολη μαθηματική εξίσωση η περίπτωση της Κύπρου”, γράφει ότι η Γερμανία θέτει, ως όρο τη συμμετοχή της Ρωσίας, επειδή στις κυπριακές τράπεζες έχουν εισρεύσει πολλά ρωσικά κεφάλαια και η Μόσχα θέτει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Τα βασικά προβλήματα για την επίτευξη συμφωνίας, για την υπαγωγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης είναι η συμμετοχή ή όχι της Ρωσίας στη στήριξη της Κύπρου, οι κατηγορίες που ακούγονται στην Ευρώπη και ειδικά από τη Γερμανία, για το καθεστώς φορολογικού παραδείσου, το οποίο διατηρεί η Κύπρος, αλλά και για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που υποτίθεται ότι γίνεται.
Εξακολουθεί να υπάρχει ο έντονος προβληματισμός για τη βιωσιμότητα του κυπριακού δημόσιου χρέους και οι διαφωνίες μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και τρόικας για το περιεχόμενο του προγράμματος προσαρμογής.
Στο ίδιο πνεύμα είναι και το δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης , που έχει τίτλο “Χωρίς Ρωσία Μνημόνιο ΝΙΕΤ”.
Δεν έχω γνώση του γερμανικού αιτήματος, λέει ο Χριστόφιας
Πάντως, σχολιάζοντας τις σχετικές αναφορές, ο Κύπριος Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, αρκέστηκε να σχολιάσει λακωνικά: “δεν έχω υπόψη μου τέτοιες πληροφορίες.
Ο Κύπριος πρόεδρος ερωτήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει και δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία ζήτησε την αποστολή στη Κύπρο εμπειρογνωμόνων για να ελέγξουν ζητήματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγής στο νησί.
“Οι εμπειρογνώμονες θα εξακριβώσουν σε ποιο βαθμό τα ύποπτα κεφάλαια και η φοροδιαφυγή αποτελούν μέρος του οικονομικού μοντέλου του νησιού”, γράφει η Welt am Sonntag ,σύμφωνα με την οποία, αυτό αποτελεί “προϋπόθεση που έχει θέσει η γερμανική κυβέρνηση”, πριν από ένα σχέδιο βοήθειας προς την Κύπρο. Το Βερολίνο απαιτεί από τη Κύπρο “σημαντικό περιορισμό του υπερτροφικού δημοσίου τομέα της”, προσθέτει η εφημερίδα.