ΗΠΑ: Δέχονται προσωρινή αύξηση του ορίου χρέους οι Ρεπουμπλικανοί

Σε υποχώρηση από τις αρχικές τους θέσεις προχώρησαν σήμερα οι Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ, δεχόμενοι να συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου χρέους, όπως προτείνουν οι Δημοκρατικοί, υπό την προϋπόθεση αυτή να είναι προσωρινή, για τρεις μήνες, και στο διάστημα αυτό να περάσουν οι Δημοκρατικοί έναν προϋπολογισμό που θα ανοίξει το δρόμο για διαπραγματεύσεις σχετικά με τη μακροπρόθεσμη μείωση του αμερικανικού χρέους.

Την απόφαση των Ρεπουμπλικανών, που δείχνει να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μίας αμερικανικής στάσης πληρωμών στο εγγύς μέλλον, χαιρέτισαν από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί. “Θα χαρούμε αν οι Ρεπουμπλικανοί μας βοηθήσουν να περάσουμε μία αύξηση του ορίου χρέους, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να να μπορέσουν οι ΗΠΑ να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους”, δήλωσε εκπρόσωπος του γερουσιαστή Χάρι Ριντ.

Η απόφαση των Ρεπουμπλικανών φαίνεται να συνιστά μία μεγάλη νίκη για τον Μπαράκ Ομπάμα, που εδώ και μήνες έχει διαμηνύσει ότι δε θα διαπραγματευτεί καμία περικοπή στον προϋπολογισμό υπό τον κίνδυνο μίας στάσης πληρωμών, αν και σίγουρα οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικανοί δεν το βλέπουν έτσι. Μάλιστα, σαν επιπλέον μέσο πίεσης, προτείνουν να μην πληρωθούν για τους τρεις αυτούς μήνες οι Αμερικανοί νομοθέτες, σε περίπτωση που οι Δημοκρατικοί αποτύχουν να καταρτίσουν έναν προϋπολογισμό εγκαίρως.

“No budget, no pay”, αναφέρουν χαρακτηριστικά, δηλαδή “χωρίς προϋπολογισμό, δεν έχει μισθό”.