Την πιθανότητα να είναι η Κύπρος το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης αναλύει σε άρθρο της στους Financial Times η αναλύτρια Μαίρη Γουότκινς, επισημαίνοντας ότι, παρά το μικρό της μέγεθος, θα μπορούσε να ανοίξει το “κουτί της Πανδώρας” για τη ζώνη του ευρώ.
Παρατίθεται η άποψη αρκετών αναλυτών ότι ένα λάθος βήμα στην περίπτωση της Κύπρου θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της ΕΚΤ για την έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση και να επαναφέρει τους φόβους για πιθανή χρεοκοπία τραπεζών στην περιοχή.
“Δε θα άλλαζα το χαρτοφυλάκιό μου απλά επειδή έρχονται άσχημα νέα από την Κύπρο, αλλά αξίζει να παρακολουθούμε την κατάσταση”, αναφέρει ο χρηματιστής Μαρκ Τσάντλερ, προσθέτοντας ότι η προσοχή του δε στρέφεται στο μέγεθος του πακέτου διάσωσης για τη χώρα, αλλά στη διαχείριση της κρίσης.
Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Γκάμπριελ Στερν παρατηρεί ότι, σε σχέση με το τωρινό της ΑΕΠ, η Κύπρος απειλείται με δημοσιονομικό κόστος που θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη τραπεζική κρίση στην πρόσφατη ιστορία. Η λύση, σχολιάζει, “τελικά είναι ή η μία φρικτή επιλογή, ή η άλλη”.
“Η περίπτωση της Κύπρου είναι οριακή”, παρατηρεί ένας διεθνής επενδυτής, και συνεχίζει: “Ανάλογα με το πώς προχωρούν στις υποθέσεις τους, οι ειδικοί μπορεί να εξάγουν διαφορετικά συμπεράσματα για το αν η Κύπρος χρειάζεται PSI ή “κούρεμα” δημόσιου χρέους”.
Πάντως, φαίνεται πως στην περίπτωση της Κύπρου υπάρχουν και θετικά στοιχεία, όπως είναι οι επερχόμενες εκλογές, αναφέρει στο τέλος του το άρθρο των Financial Times, καθώς αναμένεται να χάσει τις εκλογές ο Δημήτρης Χριστόφιας, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για αρκετές ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες η παρούσα κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει.
Εξάλλου, όπως παρατηρεί ο στρατηγικός αναλυτής Μιχάλης Μιχαηλίδης, “πράγματι υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την Κύπρο, αλλά παρ' όλα αυτά υπάρχουν και καλοί λόγοι για τους οποίους νομίζω ότι δε θα χρεοκοπήσει”.