Σεβασμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας απαιτεί η Μέρκελ

Αρνείται να πιεί από το φάρμακο που μας σύστησε, η  Άνγκελα Μέρκελ! Αυστηρό μήνυμα προς τις γερμανικές επιχειρήσεις να τηρούν τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας έστειλε η καγκελάριος, με αφορμή διαμαρτυρίες εργατικών συνδικάτων, ζητώντας παράλληλα να εξεταστεί το αν έχουν υπάρξει αδικίες στις συμβάσεις εργασίας.

"Στο μέλλον, θα πρέπει να προσέχουμε το θέμα αυτό, επειδή κατέστη πλέον πιο συνηθισμένο να συνάπτονται συμβάσεις εργασίας που παρακάμπτουν τις κανονικές συλλογικές συμβάσεις", εξήγησε η καγκελάριος μετά από συνάντησή της με τον επικεφαλής της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων της Γερμανίας DGB, Μίκαελ Ζόμερ.

Η Μέρκελ προειδοποίησε μάλιστα ότι "χωρίς συλλογικές συμβάσεις, η Γερμανία δεν θα βρισκόταν εκεί που βρίσκεται τώρα".

Ο Ζόμερ είχε δηλώσει στην εφημερίδα Seedeutsche Zeitung ότι οι εργοδότες ολοένα αναζητούν "παραθυράκια" στα συμβόλαια, κάνοντας μειώσεις μισθών και μεταβολή των όρων εργασίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της ίδια εφημερίδας, στον τομέα της επεξεργασίας κρέατος, για παράδειγμα, το 80 ως 90% των εργαζόμενων απασχολούνται σε εταιρείες που έχουν σχέσεις υπεργολαβίας, συχνά από τη Ρουμανία. Σε πολλές περιπτώσεις ήταν "φθηνότερο" να προσληφθούν ως εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης και οι απολαβές τους δεν ξεπερνούν καν το μισό των απολαβών των εργαζομένων στον τομέα της λιανικής.