S&P: Διατηρεί σταθερή την αξιολόγηση της Ολλανδίας στο ΑΑΑ

Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ολλανδίας με ΑΑΑ ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, με σημερινή του ανακοίνωση, συνδυάζοντας ωστόσο την απόφαση αυτή με “αρνητική” προοπτική για το μέλλον.

Οι αναλυτές του οίκου χαρακτηρίζουν “ευημερούσα, μεταβαλλόμενη και ανταγωνιστική” την ολλανδική οικονομία, ξεχωρίζοντας μάλιστα το σημαντικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τη μακρά παράδοση “συνετής και ευέλικτης μακροοικονομικής πολιτικής”.

Ο οίκος S&P επαινεί άλλωστε την Ολλανδία για το ποσοστό ανεργία της, που είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (7% το Νοέμβριο σύμφωνα με το ολλανδικό Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής).

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται να υποβαθμιστεί η Ολλανδία, της οποίας η κυβέρνηση έχει αναλάβει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα λιτότητας για να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά, αν αποδυναμωθεί η πολιτική βούληση για τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τέσσερις χώρες της ζώνης του ευρώ εξακολουθούν να απολαμβάνουν της βαθμολογίας ΑΑΑ και από τους τρεις σημαντικότερους οίκους αξιολόγησης (S&P, Moody's και Fitch): η Γερμανία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.