Κύπρος: Ξέπλυμα χρήματος υπάρχει παντού, ακόμα και στη Γερμανία

Στην αντεπίθεση περνά η Κύπρος, μετά τις κατηγορίες, κυρίως του γερμανικού Τύπου, ότι στο νησί γίνεται συστηματικά ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ότι είναι φορολογικός παράδεισος για Ρώσους ολιγάρχες, γι' αυτό και θα δυσκολευτεί να πάρει οικονομική βοήθεια από τον Μηχανισμό Στήριξης.
 
Στη έκδοση του γερμανικού περιοδικού  "Der Spiegel" φιλοξενείται συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή, ο οποίος, έστω και με σημαντική χρονική καθυστέρηση, απαντά στους ισχυρισμούς και καταρρίπτει τα επιχειρήματα όσων προσπαθούν να παρουσιάσουν την Κύπρο ως χώρα καταφύγιο καταθετών μαύρου χρήματος.
 
Στη συνέντευξή του ο Βάσος Σιαρλή τονίζει ότι το αίτημα της Κύπρου για μνημόνιο δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες για ξέπλυμα.  "Χωρίς καμία αμφιβολία οι κατηγορίες αυτές είναι υπερβολικές", λέει και σημειώνει ότι πρόκειται για κατηγορίες, οι οποίες ακούστηκαν και στο παρελθόν. Επειδή επαναλαμβάνονται οι κατηγορίες αυτές, τονίζει, δεν σημαίνει κιόλας ότι ευσταθούν, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι το φορολογικό σύστημα της Κύπρου αποτελεί ένα από τα πλεονεκτήματα της χώρας μας.
 
Το σύστημα αυτό, προσθέτει, ίσχυε και όταν η Κύπρος εντάχθηκε το 2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Σε σχέση με τη μεταφορά και την κατάθεση χρημάτων από Ρώσους στην Κύπρο, ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι δεν ανακάλυψαν μόνο οι Ρώσοι την Κύπρο, αλλά και Κινέζοι, όπως και άλλων εθνικοτήτων καταθέτες, και σημείωσε ότι κερδίζει ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
"Ξέπλυμα χρήματος υπάρχει παντού, ακόμα και στη Γερμανία. Οι Ρώσοι επιλέγουν την Κύπρο κυρίως λόγω των παραδοσιακά καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και λόγω της απλότητας του φορολογικού μας συστήματος", προσθέτει.
 
Το "Der Spiegel", που κυκλοφορεί σήμερα, δημοσιεύει τρισέλιδο αφιέρωμα για την Κύπρο και, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι Ρώσοι ολιγάρχες, οι οποίοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού, έχουν καταθέσει χρήματα στην Κύπρο είναι και οι μεγιστάνες Ρομάν Αμπράμοβιτς και Μιχαήλ Προχόροφ.
 
Σύμφωνα με το sigmalivw.com προς το τέλος της εβδομάδας ενδέχεται να ανακοινωθεί  από το διεθνή οίκο Pimco, ο οποίος διενεργεί το διαγνωστικό έλεγχο στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών και του Συνεργατισμού, ο αριθμός που θα καθορίσει και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Κύπρου, αλλά και τον δανεισμό από το Μηχανισμό Στήριξης.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή, η πιθανότερη ημερομηνία για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ελέγχου είναι η 18η Ιανουαρίου.