Για “έξυπνη και συνετή” δημοσιονομική προσαρμογή το 2013, σε συνδυασμό με τις συμφωνημένες οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, μιλώντας σε εκδήλωση του think tank European Policy Center (EPC), με θέμα “Αναμορφώνοντας την Ευρώπη και Νικώντας την Κρίση”.
Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, ο Όλι Ρεν παραδέχτηκε ότι το 2012 ήταν χρονιά κρίσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρατήρησε όμως ότι έγιναν βήματα προόδου και ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις που διασφαλίζουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Όσον αφορά το 2013, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι μπορεί να διαφαίνεται βελτίωση του κλίματος, δεν πρέπει όμως να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει αδύναμη και οι μήνες που ακολουθούν θα είναι δύσκολοι. Επεσήμανε ακόμα ότι οι πρόσφατοι δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης δείχνουν σημάδια σταθερότητας και μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από την πλευρά των αγορών και τόνισε ότι εντός του 2013 η Ευρώπη αναμένεται να επιστρέψει σταδιακά σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η ανάκαμψη θα γίνει αισθητή προς το τέλος του έτους.
“Η ανάκαμψη είναι καθ' οδόν”, υπογράμμισε, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση των εξαγωγών στην Ιρλανδία και την Ισπανία, αλλά και την σταδιακή ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της περασμένης δεκαετίας στην Ελλάδα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι στην ανάκαμψη πρέπει να συμβάλουν και οι χώρες με πλεόνασμα, όπως η Γερμανία, η οποία θα πρέπει να ανοίξει την αγορά υπηρεσιών της και να αυξήσει τους μισθούς της.
Αναφορά έκανε και στα ιστορικά υψηλά επίπεδα της ανεργίας στην ΕΕ, που έφτασε το 11,8% , ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα της ανεργίας στους νέους, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί μια ολόκληρη γενιά”.
Ως προς το θέμα της Κύπρου, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι η οριστικοποίηση του κυπριακού Μνημονίου θα γίνει εν ευθέτω χρόνω και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Λευκωσία ήδη εφαρμόζει το προκαταρκτικό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωζώνη. Επέμεινε, ακόμη, στην ανάγκη εφαρμογής των νόμων που έχουν ψηφιστεί από την Κυπριακή Βουλή για το ξέπλυμα του χρήματος και τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις της Κύπρου στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Καταλήγοντας, ο κ. Ρεν δήλωσε: “Ο ασθενής μας μπορεί να βγήκε από την εντατική, αλλά θα χρειαστεί λίγος καιρός ακόμη μέχρι να πάρει εξιτήριο. Οποιαδήποτε αστοχία θα ήταν ασυγχώρητη. Πρέπει να παραμείνουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να δώσουμε νέα πνοή στην ευρωπαϊκή οικονομία”.