Σκληρή κριτική προς τους πλούσιους Έλληνες που φυγαδεύουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό άσκησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ, αφού επισήμανε ότι στην Ελλάδα τα μέτρα επιβαρύνουν περισσότερο τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, τόνισε: “Ενθαρρύνω με όλη μου τη δύναμη τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης να εμποδίσει τη φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό. Προς το Λονδίνο και προς τη Φρανκφούρτη, τη στιγμή που οι Γερμανοί συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει τέτοιο ζήτημα, προς το Άμστερνταμ και το Λουξεμβούργο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να ξεσκεπάσει αυτή τη μη πατριωτική στάση ορισμένων εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων Ελλήνων. Δεν είμαστε εδώ για να εκμεταλλευτούμε τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται σε ορισμένα κράτη μέλη”.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε ακόμα την αμέριστη συμπάθεια και φιλία του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, την οποία, όπως είπε, δεν συμμερίζονται οι “φιλόσοφοι του Βορρά”. “Για μένα, η ΕΕ και η Ευρωζώνη θα ήταν ατελείς χωρίς την Ελλάδα. Έχουμε γίνει αλαζόνες. Δε γνωρίζουμε ιστορία. Δε συμπαθούμε αυτούς που δεν είναι σαν εμάς, αγνοούμε όσα προσέφερε η Ελληνική Δημοκρατία και οι Έλληνες στην Ευρώπη. Θα υπερασπίζομαι αυτήν τη χώρα, ως το τέλος. Είμαι φίλος των Ελλήνων” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να σχολιάσει το χάσμα ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και τον Νότο, ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι η “διχοτόμηση” αυτή δεν έχει αντικειμενική υπόσταση, εκφράζοντας την άποψη ότι ο Βορράς και ο Νότος θα πρέπει να προχωρήσουν μαζί. “Αυτοί που βρίσκονται στον Βορρά και θεωρούν ότι είναι ενάρετοι, θα πρέπει να κοιτάξουν τα δικά τους δημοσιονομικά στοιχεία. Από την άλλη, οι χώρες του Νότου έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες για να ενταχθούν στην ΕΕ” δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, και πρόσθεσε: “Οι χώρες του Βορρά δεν είναι περισσότερο ενάρετες από τις χώρες του Νότου”.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Κύπρου, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι πολλοί νομίζουν πως το πρόβλημα της Κύπρου είναι μικρό, επειδή η χώρα είναι μικρή. Ωστόσο, το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους της είναι υπαρκτό, σημείωσε. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι δεν αναμένεται να βρεθεί οριστική λύση για το θέμα της Κύπρου στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου, λέγοντας ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
Επεσήμανε ακόμα ότι στις 21 Ιανουαρίου δεν θα ληφθεί απόφαση ούτε για το ποιος θα τον διαδεχθεί στην προεδρία του Eurogroup, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η θέση του προέδρου του Eurogroup θα πρέπει να είναι αξίωμα πλήρους απασχόλησης, αλλά διευκρίνισε ότι δεν συμμερίζονται όλοι την ίδια άποψη.
Τέλος, ερωτηθείς αν θα ήθελε να διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απάντησε καταφατικά.