Επιπλέον περικοπές στις θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων, στους μισθούς και στις συντάξεις συστήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελούσα υπό δανειακή σύμβαση Πορτογαλία. Το Ταμείο προτείνει στην κυβέρνηση Κοέλιο να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, ελαττώνοντας παράλληλα τους μισθούς τους και τις συντάξεις, προκειμένου να εξοικονομήσει 4 δισεκ. Ευρώ.
Στη σχετική του έκθεση, που καταρτίσθηκε με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΔΝΤ συνιστά κατά κύριο λόγο τη μείωση κατά 20% του αριθμού των περίπου 700.000 Πορτογάλων που απασχολούνται στο δημόσιο, γεγονός που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εξοικονομήσει 2,7 δισεκ. ευρώ, ενώ από την ελάττωση των μισθών οι δαπάνες θα μειωθούν κατά 760 εκατ. ευρώ ακόμη.
Το ΔΝΤ προτείνει ακόμη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και δίνει το ελεύθερο στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει το ύψος των συντάξεων ανάλογα με τις ανάγκες του προϋπολογισμού.
Σε γενικές γραμμές το Ταμείο εκτιμά πως το πορτογαλικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας είναι "εξόχως δαπανηρό" και πως τα επιδόματα ανεργίας είναι "πολύ υψηλά" και χορηγούνται "για μεγάλο χρονικό διάστημα".
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι προτάσεις ξεσήκωσαν θύελα αντιδράσεων, ιδίως από την πλευρά των εργατικών ενώσεων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να σπεύσει να υπογραμμίσει ότι αποτελούν "απλές συστάσεις κι όχι αποφάσεις".
Οι προτάσεις του ΔΝΤ συμπίπτουν με την εφαρμογή των μέτρων αυστηρής λιτότητας που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, με βάση τον προϋπολογισμό για το 2013, ώστε να φέρει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ για τη φετινή χρονιά. Ο προϋπολογισμός έχει προκαλέσει ένα κύμα αντιδράσεων, με τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα να έχει ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να εξετάσει τη συνταγματικότητα ορισμένων από τις διατάξεις του.