Στην επιφάνεια έρχονται και πάλι τα σχέδια δημιουργίας ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών, που είχε προτείνει το 2002 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξαιτίας της σκληρής δικαστικής μάχης της Αργεντινής με τα hedge funds, λόγω της χρεοκοπίας της χώρας το 2001.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, είναι πολλές οι φωνές που επισημαίνουν ότι οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις εις βάρος της Αργεντινής υπογραμμίζουν τις αδυναμίες της παρούσας αντιμετώπισης του ζητήματος του κρατικού χρέους και υπενθυμίζουν την πρόταση εκείνη του ΔΝΤ.
Ο μηχανισμός αυτός, ονόματι SDRM, που θα λειτουργούσε περίπου σαν ένα “άρθρο 99” για κράτη, δεν προχώρησε το 2002 λόγω των αντιρρήσεων των ΗΠΑ, όμως σήμερα φαίνεται να αναζωπυρώνεται η συζήτηση γύρω από τη χρησιμότητά του.
Πάντως, το δημοσίευμα των Financial Times σημειώνει πως το ΔΝΤ δε θα πάρει πρωτοβουλία για τη σύσταση του μηχανισμού αν δε λάβει διαβεβαιώσεις ότι το σχέδιο θα γίνει αποδεκτό και από τις ΗΠΑ αυτή τη φορά. Ωστόσο, για να γίνει αποδεκτό από την αμερικανική πλευρά θα πρέπει να εγκριθεί από το Κονγκρέσο, κάτι που θεωρείται αρκετά δύσκολο.
Κάποιοι ειδικοί πάντως κάνουν λόγο για έναν ευρωπαϊκό SDRM που μπορεί να συσταθεί, αν η οικονομική κρίση συνεχίσει να εξελίσσεται όπως σήμερα.