Μπαρόζο: Ιδιαιτέρως αυξημένη η ανεργία το 2013

Απαισιόδοξος σχετικά με την πορεία της ανεργίας στην Ευρωζώνη εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , ο οποίος αναγνώρισε πως η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει "δύσκολη", ιδίως λόγω των προβλέψεων "για μία ιδιαιτέρως αυξημένη ανεργία το 2013".

Τα προγράμματα σταθεροποίησης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε πολλές χώρες «έχουν υφεσιακά αποτελέσματα, μολονότι επιτρέπουν την ανάπτυξη συνθηκών για εύρωστη ανάπτυξη σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα», δήλωσε από την Πορτογαλία ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και επέμεινε ότι οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση, θα πρέπει να συνεχίσουν η ισοσκέλιση των δημοσίων χρηματοοικονομικών τους.

"Η ΕΕ είναι έτοιμη να αναλύσει την πορεία των διαφόρων προγραμμάτων (σ.σ. δανεισμού υπό όρους), να επιφέρει τις απαραίτητες τροποποιήσεις και μετρήσεις προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον κοινωνικό τους αντίκτυπο", σημείωσε ο Μπαρόζο.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι φόβοι ορισμένων επενδυτών για τον πιθανό κίνδυνο ρήξης της Ευρωζώνης έχουν ατονήσει, καθώς "οι επενδυτές έχουν κατανοήσει πως όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύονται να κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν το ευρώ, τότε μιλούν σοβαρά".