ΗΠΑ : Το deal φέρνει υψηλότερους φόρους για 8 στα 10 νοικοκυριά

Την ώρα, που το φορολογικό πακέτο, το οποίο ενέκρινε το Κογκρέσο, θα προστατέψει το 99% των Αμερικανών από μια αύξηση του φόρου εισοδήματος, οι περισσότεροι θα καταλήξουν να πληρώσουν περισσότερους ομοσπονδιακούς φόρους το 2013.

Κι αυτό, γιατί η συμφωνία δεν αποτρέπει τη λήξη της προσωρινής μείωσης του φόρου κοινωνικής ασφάλισης. Τη χρονιά, που μας πέρασε, η μείωση κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες του συγκεκριμένου συντελεστή ήταν αξίας χιλίων δολαρίων για έναν εργαζόμενο με ετήσιο εισόδημα 50.000.

Σύμφωνα με το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής, το 77% των αμερικανικών νοικοκυριών θα αντιμετωπίσει υψηλότερους ομοσπονδιακούς φόρους μέσα στο 2013, με βάση τη συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Οι υψηλότεροι φόροι δεν αφορούν μόνο στις οικογένειες με υψηλό εισόδημα, αλλά και αυτές μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Το Κέντρο εκτιμά ότι τα νοικοκυριά με εισόδημα μεταξύ 40.000 και 50.000 δολάρια θα υποστεί μια μέση αύξηση φόρου 579 δολαρίων, ενώ αυτά μεταξύ 50.000 και 75.000 θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο 822 δολαρίων.

Οι αυξήσεις των φόρων μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερες. Ένα τεράστιο πακέτο φοροαπαλλαγών, που είχε ενεργοποιηθεί από τον George Bush, επρόκειτο να λήξει την Τρίτη, ως μέρος του δημοσιονομικού γκρεμού. Θυμίζουμε ότι η περίοδος μειώσεων φόρων από την κυβέρνηση Bush χαμήλωσε τους φόρους για οικογένειες κάθε εισοδηματικού επιπέδου, μείωσε τους φόρους επενδύσεων και ακινήτων και διεύρυνε έναν αριθμό φοροαπαλλαγών, συμπεριλαμβανομένης αυτής των χιλίων δολαρίων ανά παιδί.

Το νέο πακέτο επιμηκύνει τις περισσότερες από τις μειώσεις Bush για άγαμους, που βγάζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια και για έγγαμους, με λιγότερα από 450.000 δολάρια το χρόνο.

Ο Obama δήλωσε ότι η συμφωνία προστατεύει το 98% των Αμερικανών και το 97% των μικρών επιχειρήσεων.

Το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής θεωρεί ότι ωφελείται το 99% του συνόλου των νοικοκυριών. Όμως, υποστηρίζει ότι η αύξηση του φόρου κοινωνικής ασφάλισης θα πλήξει σχεδόν κάθε μισθωτό.

Η κοινωνική ασφάλιση χρηματοδοτείται από ένα φόρο 12,4% επί μισθών έως 113.700 δολάρια, με εργοδότες και εργαζόμενους να πληρώνουν από 50%. Έτσι, η μείωση του ποσοστού των εργαζομένων από το 6,2% στο 4,2% για το 2011 και το 2012 δεν θα επεκταθεί φέτος.