Ισπανία: Ελεύθερη πτώση στις τιμές των ακινήτων

Οι τιμές των νέων ακινήτων στην Ισπανία υποχώρησαν για πέμπτη συναπτή χρονιά το 2012, φθάνοντας στα επίπεδα των αρχών του 2003. Οι τιμές μειώθηκαν 6,9% το 2012 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Αποτίμησης της αξίας των ακινήτων. 

Οι τιμές των νέων οικιών βρίσκονται 33,5% χαμηλότερα κατά μέσον όρο από το υψηλότερο σημείο στο οποίο είχαν φθάσει ,πριν η φούσκα της αγοράς των ακινήτων εκραγεί το 2007 και αναμένεται να πέσουν κι άλλο κατά τη διάρκεια του 2013 καθώς η ζήτηση δεν μπορεί να απορροφήσει την τεράστια προσφορά, ανέφερε η Sociedad de Tasación.

"Η πτώση των τιμών, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί, ενδέχεται να κάνει τις ιδιοκτησίες πιο ελκυστικές σε διεθνείς επενδυτές που θα συμβάλλουν στην απορρόφηση του αποθέματος" των διαθεσίμων ακινήτων, πρόσθεσε η ST σε ανακοίνωσή της.

Η σχεδόν ελεύθερη πτώση των τιμών των ακινήτων αποδείχθηκε καταστροφική για τις τράπεζες της Ισπανίας, ορισμένες εκ των οποίων εθνικοποιήθηκαν κι αναγκάστηκαν να ανακεφαλαιοποιηθούν με κεφάλαια από την ΕΕ.

Πολλές από τις τράπεζες αυτές πλέον μεταφέρουν κατασχεθέντα ακίνητα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τα δικά τους βιβλία σε εκείνα της λεγόμενης 'κακής' τράπεζας Sareb, που έλαβε συνολικά 37 δισεκ. ευρώ 'τοξικών' πόρων από τις τέσσερις εθνικοποιημένες ισπανικές τράπεζες στα τέλη του Δεκεμβρίου.