Τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013 υπέγραψε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα. Το κείμενο του προϋπολογισμού περιέχει το αυστηρότερο πρόγραμμα λιτότητας στην ιστορία της χώρας, το οποίο ήδη έχει διογκώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Αναπάντητο ωστόσο παραμένει το αν η υπογραφή είναι συνταγματική ή όχι, κάτι το οποίο αμφισβητεί η αντιπολίτευση.
Ο προϋπολογισμός για το 2013 πρόκειται να δημοσιευτεί σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα αρχίσει τυπικά να ισχύει από μεθαύριο, Τετάρτη όπως είχε ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή η προεδρία.
Έχοντας εξασφαλίσει την έγκρισή του από το Κοινοβούλιο ήδη από τον Νοέμβριο, ο προϋπολογισμός προβλέπει την εξοικονόμηση περίπου 5,3 δισεκ. ευρώ, τα οποία θα εξευρεθούν κυρίως από την επιβολή «τεράστιων» φόρων, όπως έχει παραδεχθεί κι ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ.
Σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, ο Καβάκου Σίλβα παράλληλα με την έγκριση του προϋπολογισμού, θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί περί της συνταγματικότητας του, δείχνοντας διάθεση να αφουγκραστεί τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και το διογκούμενο κύμα διαμαρτυρίας στην κοινωνία.
Ήδη, κάποια κόμματα της αριστεράς έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεσή τους να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, γεγονός που εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για την πολιτική της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Πέντρου Πάσους Κοέλιου, καθώς δεν αποκλείεται το Δικαστήριο να κρίνει αντισυνταγματικές κάποιες από τις διατάξεις του--ιδίως τα μέτρα που αφορούν τη φορολογία των συνταξιούχων, ή τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Μάλιστα υπάρχει νομικό προηγούμενο, καθώς τον περασμένο Ιούλιο το Δικαστήριο εξέπληξε τους πάντες κρίνοντας αντισυνταγματική την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους--μέτρο υψίστης σημασίας για την εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση βάσει της δανειακής συμφωνίας ύψους 78 δισεκ. ευρώ που έχει συνάψει με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.