Υπό τη βαριά σκιά του Τραμπ και της λαϊκής δυσαρέσκειας
Οφείλουμε να εξισορροπήσουμε την παγκοσμιοποίηση, να την κάνουμε περισσότερο ισχυρή, περισσότερο ανοικτή, περισσότερο αειφόρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας κατά την ομιλία του, την πρώτη ομιλία κινέζου ηγέτη από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμε του Νταβός, καθώς το Πεκίνο θέλει να επιβληθεί ως υπερασπιστής του ελευθέρου εμπορίου απέναντι στον προστατευτισμό που κομίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεν ωφελεί να κατηγορούμε την παγκοσμιοποίηση» για τα προβλήματα του πλανήτη», είπε αναφέροντας την ανεργία, τα μεταναστευτικά κύματα και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. «Κάθε προσπάθεια διακοπής της ροής των κεφαλαίων, των τεχνολογιών και των προϊόντων μεταξύ των χωρών... είναι αδύνατη και αντίθετη με τον ρου της ιστορίας», συνέχισε, προειδοποιώντας ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα έχει νικητή».
Πρώτη φορά αυλαία στο Νταβός
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ παρουσιάζει σήμερα στο Νταβός την οπτική του για την παγκοσμιοποίηση σε μία πολιτική και οικονομική ελίτ που βρίσκονται αντιμέτωπες με την αυξανόμενη εχθρότητα των πληθυσμών του δυτικού κόσμου που έφεραν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και γίνονται όλο και περισσότερο καχύποπτοι προς τις ανοικτές κοινωνίες και τους ανέμους του ελευθέρου εμπορίου.
Ο Σι Τζινπίνγκ είναι ο πρώτος κινέζος πρόεδρος που θα καταλάβει το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός για να απευθυνθεί σε 3.000 εκπροσώπους των οικονομικών και πολιτικών ελίτ που έχουν συγκεντρωθεί από χθες το βράδυ στο χιονοδρομικό θέρετρο της Ελβετίας που έχει μετατραπεί σε οχυρωμένο φρούριο μέχρι την Παρασκευή, οπότε και λήγουν οι εργασίες.
«Υπό το φως των νέων προκλήσεων στη διεθνή σκηνή, ο πρόεδρος Σι θα εκθέσει την οπτική της Κίνας για την παγκοσμιοποίηση», εξήγησε ο Λι Μπαοντόνγκ, υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας.
Νέες προκλήσεις; ...πραγματικά μία σκιά πλανάται επάνω από τις χιονισμένες πλαγιές του Νταβός, του μεγάλου απόντα που περιμένει να εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, εκεί όπου τον έφεραν οι συνεχείς επιθέσεις του κατά της παγκοσμιοποίησης.
Ενα μέλος του μεταβατικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ, ο Αντονι Σκαραμούτσι θα λάβει τον λόγο λίγες ώρες μετά τον Σι Τζινπίνγκ και η παρέμβασή του αναμένεται με ενδιαφέρον.
Διότι εδώ και 50 χρόνια, στο Νταβός συρρέουν επικεφαλής επιχειρήσεων, κυβερνήσεων, πολιτικοί, καλλιτέχνες μέλη μίας ελίτ που αναδείχθηκε μέσω του ελευθέρου εμπορίου σε όλες του τις μορφές.
Οι φετινές συζητήσεις θα διεξαχθούν υπό την σκιά της αυξανόμενης εχθρότητας μέρους της δυτικής κοινής γνώμης απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και ιδιαίτερα μίας μεσαίας τάξης που υποβιβάζεται. Οι πληθυσμοί αυτοί ψήφισαν τον Τραμπ, το Brexit και απειλούν να διαταράξουν το πολιτικό παιγνίδι στη Γαλλία, στη Γερμανία...
Ο Κλάους Σβαμπ, ο ιδρυτής του Διεθνούς Φόρουμ του Νταβός, γνωρίζει τις προκλήσεις και η φετινή διοργάνωση έχει τεθεί υπό το ερώτημα: «γιατί οι άνθρωποι είναι οργισμένοι και όχι ικανοποιημένοι;».
Το Φόρουμ, που έχει εντοπίσει τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις ανισότητες ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για το 2017, έχει δώσει στη δημοσιότητα μελέτη που έδειξε ότι το μέσο ετήσιο εισόδημα έχει υποχωρήσει κατά την τελευταία πενταετία στις ανεπτυγμένες χώρες.
«Οφείλουμε να ακούσουμε αυτό που λένε οι άνθρωποι. Τα πλεονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης είναι σαφέστερα στις αναδυόμενες οικονομίες από ό,τι στις ανεπτυγμένες χώρες», σχολίασε ο Σέρτζιο Ερμότι, επικεφαλής του ελβετικού τραπεζικού γίγαντα UBS.
Το παράδοξο είναι ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις είναι μάλλον ευνοϊκές, σύμφωνα με το Ναρίμαν Μπεχράβες, επικεφαλής οικονομολόγο του IHS Markit. Ομως, «η τεχνολογία και η παγκοσμιοποίηση έχουν αφήσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στο περιθώριο».
«Όπως κάθε χρόνο, με τη συνεργασία των μεγάλων μέσων ενημέρωσης, οι ελίτ αυτές θα επιζητήσουν να δώσουν μία θετική εικόνα για την "ηγεσία" τους στο θέμα της παγκοσμιοποίησης. Είναι υποχρεωμένες να λάβουν υπ΄όψιν την κλιμακούμενη εξέγερση των λαών που διαταράσσει την νεο-φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων», καταγγέλλει η οργάνωση Attac.
Αναδεικνύοντας αυτήν την πραγματικότητα, η οργάνωση Oxfam αποκάλυψε στην έρευνα που διενεργεί για τις ανισότητες και κατά παράδοσιν δίδεται στη δημοσιότητα από το άνοιγμα των εργασιών του Φόρουμ του Νταβός, εξηγεί ότι οι οκτώ πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κατέχουν τόσο πλούτο όσο και το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Edelman, η εμπιστοσύνη προς τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις έχει καταβαραθρωθεί στις 28 υπό μελέτην χώρες. «Πρόκειται για την κατάρρευση της εμπιστοσύνης», σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Εντελμαν.
«Έπειτα από 30 χρόνια κερδών ρεκόρ, ο επιχειρηματικός κόσμος είχε την ευκαιρία να προσφέρει την ευημερία για όλους, αλλά απέτυχαν και τώρα πληρώνουν το πολιτικό τίμημα», σύμφωνα με την διεθνή συνδικαλιστική ομοσπονδία UNI Global Union, ο επικεφαλής της οποίας, ο Φίλιπ Τζένινγκς, είναι ένας από τους θαμώνες του Νταβός.