Ντελόρ: Να φύγει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προτρέπει τη Μεγάλη Βρετανία ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ, προτείνοντάς της να επιλέξει μία διαφορετική μορφή συνεργασίας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

"Οι Βρετανοί ενδιαφέρονται μόνο για τα οικονομικά τους συμφέροντα, για τίποτε περισσότερο. Θα μπορούσε να τους προταθεί μια άλλη μορφή συνεργασίας", τονίζει ο Ζακ Ντελόρ σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ως δυνατότητες συνεργασίας με τη Βρετανία, ο Ντελόρ επικαλείται "μια μορφή όπως αυτή του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου" ή "μια συμφωνία ελεύθερων ανταλλαγών".

Σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ, η Βρετανία θα παραμείνει ωστόσο "ένας προνομιακός εταίρος", επέμεινε ο Ντελόρ. "Η Βρετανία είναι σημαντική σε στρατηγικό και οικονομικό επίπεδο, όπως είναι επίσης άλλες χώρες", όπως η Ινδία και η Κίνα, υπογράμμισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, που δήλωσε στην Guardian ότι η Βρετανία υπονομεύει με τη στάση της την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Αν το κάθε κράτος–μέλος μπορούσε να επιλέγει από τις υπάρχουσες πολιτικές μόνο όσες προτιμά και να εξαιρείται από τις υπόλοιπες, τόσο η Ένωση γενικά όσο και η ενιαία αγορά σύντομα θα διαλυόταν”, σχολίασε.