Χ. Σμιτ: Αναγκαία η αλληλεγγύη στην Ελλάδα όσο μετά τη δικτατορία

Προς την Άνγκελα Μέρκελ και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στρέφει τα “βέλη” του ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit, κάνοντας λόγο για “έλλειμμα ηγεσίας” στην Ευρώπη και καλώντας για περισσότερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

“Μεταξύ των Ευρωπαίων υπάρχει μία ηθική υποχρέωση για αλληλεγγύη”, τονίζει ο Σμιτ, και προσθέτει: “Το κύριο κίνητρο αλληλεγγύης που οδήγησε στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν να στηριχθεί η ελληνική δημοκρατία, αφού οι Έλληνες είχαν πετύχει με τις δικές τους δυνάμεις να τερματίσουν τη δικτατορία. Σήμερα η αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό είναι εξίσου αναγκαία όσο τότε”.

Ο Σμιτ θεωρεί εξάλλου ότι από την Ευρώπη λείπουν οι μεγάλοι ηγέτες. “Αυτό που λείπει είναι η ηγεσία”, επισημαίνει ο 94χρονος Σμιτ, που ωστόσο ζητά να μην αναλάβει μόνη της η Γερμανία το ρόλο του απόλυτου ηγέτη. “Μόνο η γαλλογερμανική συμμαχία μπορεί να αναλάβει την ηγεσία της Ευρώπης. Θα πρέπει να αποφύγουμε το ρόλο της γερμανικής ηγεσίας”, σχολιάζει.

Εξηγώντας τη στάση του, υπογραμμίζει ότι, αν και ανετράφη ως αγγλόφιλος, ήδη από τη δεκαετία του 1960 συνειδητοποίησε ότι “δεν μπορείς να κάνει τίποτα χωρίς τη Γαλλία”.

Ο μόνος Ευρωπαίος για τον οποίο ο Σμιτ έχει έναν καλό λόγο να πει είναι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για τον οποίο σημείωσε ότι η πολιτική του απέναντι στην κρίση είναι επιτυχημένη.