Ισπανία: “Καταρρέει” η μετοχή της Bankia

Σημαντικές απώλειες καταγράφει η μετοχή της τράπεζας Bankia στο ισπανικό χρηματιστήριο, μετά την αποκάλυψη του κρατικού ταμείου διάσωσης τραπεζών για αρνητική αποτίμηση της τράπεζας στα 4,2 δισ. ευρώ, το τελευταίο βήμα πριν την “ένεση ρευστότητας” ύψους 18 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της διάσωσής της. Μάλιστα, η αποτίμηση της μητρικής εταιρείας της Bankia, BFA, είναι επίσης αρνητική, στα 10,4 δισ. ευρώ.

Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, η μετοχή της Bankia “κατέρρευσε” κατά 12,5%, ενώ πηγή της Τράπεζας της Ισπανίας, που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNBC, υποστηρίζει ότι οι μέτοχοί της θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσής τους, ή ακόμα και όλο το ποσό. “Είναι πολύ νωρίς για να το κρίνουμε, όμως η επίδραση θα είναι ισχυρή, πιθανόν και πολύ ισχυρή”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η συμφωνία της Ισπανίας με την Ευρωζώνη προβλέπει το “κούρεμα” της επένδυσης των μετόχων της Bankia, καθώς και τριών άλλων τραπεζών, καθώς και την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας και τη μεταβίβαση των “τοξικών” ακινήτων στη λεγόμενη “bad bank” που ίδρυσε η Ισπανία γι'αυτόν τον σκοπό.