Στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης ρίχνει την ευθύνη για στρεβλώσεις στις αγορές κεφαλαίου η Black Rock. Ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίου του κόσμου, με ενεργητικό αξίας 3,7 τρισ. δολαρίων, εκτιμά ότι είναι αβάσιμο και στρεβλό να αποδίδεται η ίδια αξιολόγηση σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ταϊλάνδη και το Καζακστάν.
Όπως αναφέρει έκθεση της Black Rock που επικαλείται ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, ενώ 23 χώρες αξιολογούνται μεταξύ BBB+ και BBB- από τον οίκο Standard & Poor's, έναντι μόλις 15 το 2008, στο ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η αναλογία του χρέους τους προς το ΑΕΠ κυμαίνεται από 12% για το Καζακστάν, 44% για την Ταϊλάνδη και 126% για την Ιταλία.
Την ίδια στιγμή, τα ασφάλιστρα κινδύνου στάσης πληρωμών (CDS) για τα ιταλικά ομόλογα είναι σχεδόν τριπλάσιο από αυτό του Καζακστάν, την ώρα που οι δυο χώρες έχουν το ίδιο επίπεδο αξιόχρεου.
Λόγω αυτών, η BlackRock, προχώρησε στη δημιουργία του δικού της συστήματος υπολογισμού του ρίσκου των κρατικών ομολόγων, κρίνοντας ότι οι μετρήσεις των διεθνών οίκων είναι αναξιόπιστες.
Η BlackRock άρχισε να συνθέτει το δικό της Δείκτη Κρατικού Ρίσκου για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών τον Ιούνιο του 2011. “Οι οίκοι αξιολόγησης αντέδρασαν πολύ καθυστερημένα” είχε δηλώσει ανώτατο στέλεχος της BlackRock στο Bloomberg.