Θέμα… Spaxit θέτουν πλέον οι αγορές

Να ξεχάσουν την ελληνική κρίση και το ζήτημα του «δημοσιονομικού γκρεμού» στις ΗΠΑ, προτρέπει τους επενδυτές η Renaissance Capital, καθώς εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα παραμείνει η Ισπανία στην ευρωζώνη.

Ο αναλυτής Charles Robertson, εξηγεί ότι όσον αφορά την Ελλάδα, σώζεται κάθε φορά έστω και τελευταία στιγμή, στις ΗΠΑ τελικώς θα υπάρξει συμφωνία για το fiscal cliff, ενώ στην Ισπανία η κατάσταση είναι αβέβαιη και κανείς δε γνωρίζει πως θα εξελιχθεί. Αν επαληθευτεί το σενάριο εξόδου της Ισπανίας από την ευρωζώνη, η αντίδραση των αγορών θα είναι τύπου «Lehman Brothers».

Όπως εξηγεί, το ζήτημα δεν είναι καινούριο, με τον αναλυτή της Renaissance Capital, να τοποθετεί στο 50% την πιθανότητα εφαρμογής των σκληρών μεταρρυθμίσεων, δηλαδή μια εσωτερική υποτίμηση, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική η οικονομία.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Capital Economics, εκτιμούν ότι μια υποτίμηση του νομίσματος μετά την έξοδο της Ισπανίας από την ευρωζώνη, θα οδηγούσε την οικονομία σε ανάπτυξη της τάξης του 3,7% τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την Capital Economics, η έξοδος της Ισπανίας από το ευρώ θα ήταν πολύ καλύτερα σε σχέση με το απελπισμένο μέλλον που θα αντιμετωπίσουν εντός της νομισματικής ένωσης.