“Αυθαίρετες και ανυπόστατες οι δηλώσεις Βίζερ”

“Αυθαίρετες” και “ανυπόστατες” χαρακτήρισε τις δηλώσεις του επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup και της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Τόμας Βίζερ, η κυπριακή κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της, Στέφανου Στεφάνου.

Ο κ. Βίζερ σε συνέντευξή του στην κυπριακή “Καθημερινή” υποστήριξε ότι η καθυστέρηση της συμφωνίας για το κυπριακό Μνημόνιο οφείλεται στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για “κωλυσιεργία” και “έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Απαντώντας σε αυτές τις δηλώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι πρόκειται για ισχυρισμούς που δεν αντέχουν σε καμιά κριτική, διερωτώμενος μάλιστα πώς μπορεί η Κύπρος να έχει καθυστερήσει, όταν οι Ευρωπαίοι αναμένουν ακόμη το πόρισμα της PIMCO για το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να καταλήξουν στο συνολικό ύψος του δανείου.

Ο εκπρόσωπος απάντησε επίσης σε επικρίσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος, που ανέφεραν σε ανακοινώσεις τους πως με τις δηλώσεις Βίζερ επιβεβαιώνεται ότι η αναποφασιστικότητα, η ατολμία και η ευθυνοφοβία της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ και του Δημήτρη Χριστόφια, έχει επιφέρει το τελειωτικό κτύπημα στην οικονομία και τη σοβαρή συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού.

Τα δύο κόμματα είχαν αναφέρει επίσης ότι από τις δηλώσεις προκύπτει πως εάν λαμβάνονταν έγκαιρα μέτρα από την κυβέρνηση, τα πράγματα δεν θα ήταν σήμερα τόσο δύσκολα για την Κύπρο και η οικονομία δεν θα βρισκόταν τόσο κοντά στη χρεωκοπία.

Αναφερόμενος ειδικά στο ΔΗΣΥ, ο εκπρόσωπος τον κατηγόρησε ότι συνεχίζει την πολιτική που εφάρμοζε το 2004 και ότι όπως τότε κατάγγειλε τον Τάσσο Παπαδόπουλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έτσι και σήμερα υιοθετεί ασμένως τις ανυπόστατες αναφορές ενός τεχνοκράτη του Γιούρογκρουπ.