“Στις 12 Φεβρουαρίου θα υπογραφεί το κυπριακό Μνημόνιο”

Με δική της υπαιτιότητα έχασε η Κύπρος την ευκαιρία για την υπογραφή ενός Μνημονίου μαζί με τη συμφωνία για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup και της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τόμας Βίζερ.

Σε συνέντευξή του στην κυπριακή “Καθημερινή”, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επιρρίπτει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στη συνομολόγηση της συμφωνίας για το Μνημόνιο στην κυπριακή πλευρά, κάνοντας λόγο για “κωλυσιεργία” και “έλλειψη πολιτικής βούλησης”.

Ο Τόμας Βίζερ τονίζει ότι η Κύπρος εκτιμούσε ότι θα ενταχθεί σε ενιαίο πακέτο διευθέτησης με την Ελλάδα, την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει, προειδοποιούσε την Λευκωσία ότι καθυστερούσε.

“Αυτή τη στιγμή η Κύπρος έχει χάσει το τρένο”, ξεκαθαρίζει ο Βίζερ, προσδιορίζοντας την ολοκλήρωση της συμφωνίας στις 12 Φεβρουαρίου του 2013.

Ο κ. Βίζερ εκφράζει επίσης ανησυχία για το φλέγον ζήτημα της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους και σημειώνει ότι το ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί εν μέρει με εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, μια διευθέτηση η οποία, όπως υποστηρίζει, συνάντησε την διαφωνία της κυπριακής κυβέρνησης.

Όπως ήταν φυσικό, η συνέντευξη αυτή πυροδότησε νέες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να σχολιάζει ότι ότι επιβεβαιώνεται πως η αναποφασιστικότητα, η ατολμία και η ευθυνοφοβία της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ και του Δημήτρη Χριστόφια, έχει επιφέρει το τελειωτικό κτύπημα στην οικονομία και σοβαρή συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού.

“Αντί, έστω και τώρα να συναισθανθούν το έγκλημα που διέπραξαν εις βάρος των πολιτών και της οικονομίας, αντί να απολογηθούν που η Κύπρος έχασε το τρένο και να προσπαθήσουν να επανορθώσουν ό,τι διορθώνεται και αντί να αξιοποιήσουν την στήριξη της αντιπολίτευσης και την βούληση συνευθύνης, που εκδηλώνουν ο δησυ και ο Νίκος Αναστασιάδης, έχουν το θράσος να τους κατηγορούν, συγχύζοντας την υπευθυνότητα με τον εκβιασμό”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ.