Η κυβέρνηση της Βρετανίας θέλει να αποκαλύψει τις επιχειρήσεις που προτιμούν αλλοδαπούς εργαζόμενους
Άλλαξαν οι καιροί και η Βρετανία περνά Brexit times! Ενώ το Λονδίνο εργάζεται πυρετωδώς για να προετοιμάσει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να συγκρατήσει τις οικονομικές συνέπειες της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης. Και όπως δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Άμπερ Ρουντ, η κυβέρνηση θέλει να αποκαλύψει τις επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες για να προσλάβουν Βρετανούς πριν αρχίσουν να απασχολούν αλλοδαπούς εργαζομένους.
Η υπουργός ανακοίνωσε στο συνέδριο του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος ότι θα εξεταστεί το εάν η πρόσληψη ξένων εργαζομένων πρέπει να καταστεί δυσκολότερη, μια ιδέα που απέρριψαν οι εργοδοτικές οργανώσεις.
Η πολυπολιτισμική Μεγάλη Βρετανία ήταν εδώ και δεκαετίες ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για εργαζομένους (από την ΕΕ αλλά και άλλες χώρες του κόσμου) που αναζητούσαν μια καλύτερη καριέρα.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για τη μετανάστευση αποτέλεσαν βασικό παράγοντα στο βρετανικό δημοψήφισμα του Ιουνίου, και η νέα κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι θα υπάρξουν αυστηρά μέτρα για τη μείωση του αριθμού των μεταναστών.
Μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες πλευρές των προτάσεων της Ρουντ είναι η ιδέα να αναγκάζονται οι εταιρίες να δημοσιοποιούν το ποσοστό των ξένων υπαλλήλων στο εργατικό τους δυναμικό.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι της συντηρητικής κυβέρνησης καταδίκασαν τον τόνο και το περιεχόμενο των ανακοινώσεων της Ρουντ.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας επιδιώκει παραμονή στην ενιαία αγορά, χωρίς τήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων στην ΕΕ
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξήγησε κατά την ομιλία με την οποία έκλεισε τις εργασίες του συνεδρίου των Τόρις στο Μπέρμιγχαμ ότι επιδιώκει να εγγυηθεί για τις επιχειρήσεις «τη μέγιστη ελευθερία εμπορικών συναλλαγών και λειτουργίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς».
Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «για να εγκαταλείψει και πάλι τον έλεγχο της μετανάστευσης».
Αυτοί οι δύο στόχοι είναι αντιφατικοί για τις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκλείει το ενδεχόμενο παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά, εάν θέσει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.