Να αδράξουν την ευνοϊκή συγκυρία και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις καλεί ο διοικητής της ΕΚΤ τους πολιτικούς της Ευρωζώνης
Πίστωση χρόνου ζήτησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι από τους Γερμανούς βουλευτές, μέχρι να αποδώσουν πλήρως τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζονται.
Παράλληλα, κάλεσε τους πολιτικούς σε ολόκληρη την ευρωζώνη να αδράξουν την ευνοϊκή συγκυρία και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας πως η ΕΚΤ συνέβαλε με τα μέτρα τα οποία έλαβε στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην καλύτερη λειτουργία της οικονομίας. Ανέφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, σχολιάζοντας ότι οφείλει σε αυτά τις εξαγωγές, ενώ πρόσθεσε πως από την ανάκαμψη της οικονομίας επωφελούνται με τη σειρά τους οι αποταμιευτές/καταθέτες. «Είναι επομένως προς το συμφέρον όλων μας -και των Γερμανών αποταμιευτών- να επιτύχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη στη Γερμανία και στην ευρωζώνη», τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.
Για μια μελλοντική άνοδο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων απαιτούνται ωστόσο περισσότερες επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να αυξηθούν η ανάπτυξη και η παραγωγικότητα. Θα πρέπει πρώτα, όμως, τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η ΕΚΤ να αναπτυχθούν πλήρως. «Και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικότερα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και άλλοι τομείς της πολιτικής», είπε ο Ντράγκι στους Γερμανούς βουλευτές.
Πέραν των χαμηλών επιτοκίων η ΕΚΤ αγοράζει από το Μάρτιο του 2015 πολλά κρατικά ομόλογα των χωρών μελών της ευρωζώνης για να ενισχύσει περισσότερο την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Παράλληλα, συνέβαλε με αυτόν τον τρόπο ώστε υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία να εφοδιασθούν με φτηνό φρέσκο χρήμα, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «για να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη των μέτρων νομισματικής πολιτικής μας, θα πρέπει να συμβάλλουν πιο αποφασιστικά και άλλες πολιτικές τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Από την πλευρά της, η ΕΚΤ πρέπει να επιτρέψει να αναπτυχθεί πλήρως η πολιτική που εφαρμόζει προκειμένου αυτή να αποδώσει. Ο ίδιος υπερασπίστηκε τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουν ληφθεί, τονίζοντας ότι έχουν συμβάλλει στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, αλλά και στην αντιμετώπιση της απειλής μίας νέας Μεγάλης Ύφεσης.
Επεσήμανε εξάλλου ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.
Αναφερόμενος στα χαμηλά επιτόκια, επισήμανε ότι η διατήρηση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιφέρει την υπερβολική υπερτίμηση στις αγορές ομολόγων και μετοχών, ως αποτέλεσμα της αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων από τους επενδυτές.
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι ορατός ο κίνδυνος «υπερθέρμανσης» στη ζώνη του ευρώ ή στη γερμανική οικονομία.